2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Hulladék? Ugyan már - kemping!

2020. november 30., 16:00
Hulladék? Ugyan már - kemping!

 Mi lenne, ha a világon található hulladékokról kiderülne, hogy nagyon is használható alapanyagok, csak valahogy eddig ez nem jutott eszünkbe. Persze nyilván nem minden szemét használható ugyan arra, de nagyon sok fantázia van bennük. 

Kemping 

Rotterdamba kell utazni ahhoz, hogy megbizonyosodhassunk arról, valóban minden jó valamire. Akkor is, ha az egy  borjúmenhely, egy takarmány-siló, vagy egy kisteherautó felépítménye. Sőt, még abban az esetben is, ha az éppen egy nagyobbacska kuka. 

Hogy mi lehet a közös ezekben a tárgyakban? A kemping számára az, hogy mindegyikből létre lehet hozni egy szállást. Igaz, nem szállodai minőségben, de jobbat, mint egy sátor, de ami még ennél is fontosabb, valami új értelmet adva a szemétnek. 

Alapos takarítás, némi átalakítás, és meg is van a különleges élményt nyújtó szállás. Minden kis kuckó egyedi, összetéveszthetetlen, és mind más élményt nyújt a bennük alvóknak.  

 

 

Nem csak kemping 

A rotterdami kezdeményezés nagyon ötletes, és sok turistát vonzhat, de ennél azért lényegesen messzebb is mutathat, ha megfelelő támogatókra talál. A világban elképesztő mennyiségben találkozhatunk hasonló hulladékokkal, kivétel nélkül mindenhol. Mivel nagyon sok közülük kis átalakítással használható, száraz és akár a fagy elől is védelmet nyújtó szállássá alakítható, így kézenfekvő lehet a megoldás, hogy hajléktalanok számára biztosítson menedéket. 

Ez különösképpen fontos lehet, hiszen nemrégiben a hajléktalanok “javára” döntött az EP, mikor kimondta, hogy nem lehet őket azért büntetni, mert nincsen fedél a fejük felett. Ezzel a lehetőséggel pedig megtisztíthatnánk némi szeméttől a Földet úgy, hogy olyan embertársainknak is nyújtunk némi vigaszt, akik lényegesen rosszabb helyzetben vannak, mint mi. Nyilván nem ez fogja megoldani az életüket, de attól megóvhatja őket, hogy télen kihűljenek a szabadban, vagy hogy a tömegszállásokon azt a kis tulajdonukat is ellopják, amijük még megvan. 

képek és lead kép: inhabitat.com

 

Ezek is érdekelhetnek