Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Kiszorítja az elektromos fűtés a gázt?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Végre hazánk is igen nagyot lép előre a fenntarthatóság terén, legalábbis az új ingatlanok esetében mindenképpen. Január 1-től ugyanis idehaza sem lehet használatbavételi engedélyt szerezni az új ingatlanokra, csak akkor, ha azok a megújuló energiákat is kihasználják!

Kell az energia

Ez egészen pontosan minimum 25%-os arányt jelent, ami már szép szám, de persze ennél lehetne jóval alacsonyabb is. A dolog elsőre ijesztőnek tűnhet, mivel sokan tartanak attól, hogy emiatt majdjelentősenmegugrik egy új ház költsége, de ez nem feltétlenül van így.

kép: solarpowerworldonline.com

Tény, hogy egy napelemes rendszer nem olcsó, és az is igaz, hogy ez bizony többletköltség gyanánt jelentkezik majd a kivitelezés közben. Hogy akkor miért nem emelkednek majd az építés költségei jelentősen? Egyrészt erre az állam pályázatot tervez kiírni, ahol 30-40%-os vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni, másrészt a piac a fűtési szokások átalakulásával is számol.

Pápá gáz

Valamiért az emberek döntő többsége ragaszkodik a gázfűtéshez. Holott ma már igen hatékony elektromos fűtési megoldások is vannak, melyek remekülkombinálhatóakakár a radiátorokkal, akár a padlófűtéssel, vagy bármi más fűtési megoldással. Sokan érvelnek azzal, hogy áramszünet esetén nem lesz fűtésük, csakhogy a gázkazánok sem üzemelnek áramszünet esetén, vagyis ez az érv nem áll meg a lábán.

kép: solarpowerworldonline.com

Az elektromos fűtés megoldható elektromos kazánnal, elektromos fűtőtestekkel, vagy akár fűtésre is alkalmas klímával, hőszivattyúval. Ezek önmagukban nem olcsók, ám ha úgy kalkulálunk, hogy cserébe nem kell bevezetni a gázt, megvenni a gázkazánt, és nem utolsó sorban nincs szükség a kémény megépítésére sem, akkor már látható, hogy még a napelemekkel együtt sem növekszik jelentősen egy új építésű ingatlan ára. Sőt, hosszabb távon még nyerünk is a dologgal, hiszen a napelemes rendszer előbb vagy utóbb behozza a befektetett pénzt, és onnan már technikailag kiiktat az életünkből egy jelentős, havonta fizetendő összeget. Arról nem is beszélve, hogy a klímakatasztrófa ellen is tettünk, méghozzá nem is keveset!

lead kép: zmescience.com