Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Egyre erősebbek lesznek a viharok Európában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ámulva és sokszor elszörnyedve olvassuk a híreket az USA területén tomboló viharokról, tornádókról, heves esőzésekről és a kérlelhetetlen szelekről. A hurrikánok pusztítása, az emberéletek sokasága mind elkeserítő, és csak örülni tudunk neki, hogy mindez nem itt van.

Itt az ideje azonban, hogy ne csak szörnyülködjünk, hanem tanuljunk is, mivel egy friss kutatás alapján - melyet az USA-ban tettek közzé - a szerepek lassan felcserélődnek.

kép: Kent Porter-The Press Democrat via AP

Az igazán intenzív viharok kialakulása egy sok összetevős egyenlet, melyben jelentős szerepet kap a hőmérséklet és a páratartalom is. Európában és az USA területén is változóban van a két adat egyensúlya. Ennek a kontinensnyi ország lakói örülhetnek, mivel az elmúlt 40 év adatai szerint a viharok intenzitása egyre kisebb lesz a szárazföldbelsejében, vagyis az általuk okozott károk is mérséklődni fognak.

Ezzel ellentétben nekünk, Európában fel kell készülni arra, hogy a heves szelek és a tomboló esőzésekkel tarkított viharok nem csak jellemzőek lesznek, hanem egyre erősebbek, egyre pusztítóbbak is.

kép: halifaxtoday.ca

Ez ráadásul nem kifejezetten a tengerparti régiókat érintő változás, hanem a szárazföldekbelsejéreis jellemző. Már most is érezhető, hogy sok esetben nem tudunk megfelelően felkészülni egy-egy vihar érkezésére, pusztán azért, mert nem szoktunk hozzá azok intenzitásához. A kutatás szerint ideje lesz felülvizsgálni azokat az intézkedéseket, melyeket egy nagyobb vihar esetében életbe léptetnek az Európai országok, mert egyre erősödő tendenciát mutatnak az itteni zivatarok.

lead kép: stormgeo.com