2023. október 4. szerda
Ferenc

Tarolt a vihar a finneknél is

2020. szeptember 25., 08:00
Tarolt a vihar a finneknél is

Megkapták a maguk viharait a görögök egy medikán formájában, a portugálok egy trópusi vihar alakjában, hát miért éppen a finnek maradnának ki a “jóból”? 

kép: Markku Ulander, lehtikuva

Az északi régióban természetesen szó sincsen sem ciklonokról, sem hurrikánokról, a medikánok sem itt születnek, de vihar itt is kialakulhat. És ami megtörténhet, az meg is történik, jelen esetben akár 125 km/h-ás szelekkel és 60 mm csapadékkal, ami normális esetben egy teljes hónapban hullana le. 

kép: Al Jazeera Weather twitter

 

Ezen felül a vihar a Botteni-öbölben 4.3, a Botteni-tengeren 5.5, Raumában pedig 5.8 méteres hullámokat okozott. Ez utóbbi már rekordnak számít, és bizony szokatlanul nagy. A hullámok nem is annyira, a szél azonban tetemes károkat is okozott, többek közt áramellátás nélkül hagyott 90 000 ügyfelet a régióban. 

kép: Markku Ulander, lehtikuva

A finnek a hidegre fel vannak készülve, az erős szelekre nem annyira, legalábbis ilyen erejűekre biztosan nem. A vihar sok fát és villanyoszlopot is kicsavart a helyéről, ezekkel pedig ingatlanokat és autókat rongált meg. Szerencsére sem sérültekről, sem halálos áldozatokról nem érkeztek adatok. 

kép: Markku Ulander, lehtikuva

lead kép: helsinkitimes.fi

 

Ezek is érdekelhetnek