Május 26. Vasárnap, Evelin

Íme Szeged jövője 30 év múlva - a homok az úr

null

A Szegediek kis kóstolót kaphattak abból, mi is vár rájuk 30 év múlva abban az esetben, ha a világ nem képes hatékonyan fellépni a klímakatasztrófa megfékezése érdekében. Már egy 1.5°C-os melegedés is olyan változásokkal jár, amiket gond nélkül a “nemszeretem” kategóriába lehet sorolni, de a 3°C-os melegedés már alapvetően változtatja meg az életünket itt, Magyarországon is.

Szeged és a homok

Szeged kiemelt jelentőségű nagyváros hazánk mindennapjaiban. Nem csak kulturális jelentősége, hanem az oktatás és a tudományos munka területén is fontos szerepet tölt be, sőt, nemzetközi hírnévre is szert tett több részlettel is.

kép: radio7.hu

A város életében a por messze nem ismeretlen jelenség. Persze a világ számos városa nyeli tonnaszám a szálló port, de egyes területek rosszabb helyzetben vannak a többieknél. Ilyen Szeged is, mivel a Homokhátság felől a szél rendre jelentős mennyiségű homokot fúj a városba. Ez a jelenség megszokott ugyan, de ettől még nem lesz kevésbé kellemetlen. A klímakatasztrófa okán pedig jelentős romlásra kell számítani ebben a kérdésben is.

Elsivatagosodás

A terület jelenleg iselsivatagosodik, vagyis egyre hosszabb ideig tartanak a szárazságok, és az érkező csapadék eloszlása is elősegítik a jelenséget. Vagyis hiába érkezik egyszerre nagy mennyiségben eső, azt a föld nem képes olyan hosszan tárolni. A folyamat pedig 30 év múlva jelentősen átalakíthatja Szeged látképét a Szeged Vision segítségével bemutatott tudományos kalkulációk szerint.

kép: Szeged Vision facebook

Várhatóan a Tisza vízhozama jelentősen csökken, a folyó akár patakká is lényegülhet. A homokviharok pedig egyre jellemzőbbek lesznek, és egyre nagyobb mennyiségben szállítják a port a városba. A képeken ugyan kissé eltúlzott posztapokaliptikus,MadMaxszerű környezet jelenik meg, de a lényeg érthető.

A sivatagosodás rányomja bélyegét az időjárásra is, felborítja a megszokott rendszereket. Következtében a mezőgazdaság is komoly károkat szenved, mely egyrészt Szeged hírnevét is csorbítja, másrészt komoly munkanélküliségi hullámot is elindíthat. Ezek mellett még számtalan területen érezhető majd negatív hatása.

lead kép: Szeged Vision facebook