Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Felül kell vizsgálni az árvízvédelmi terveket az extrém időjárás miatt itthon is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem vagyunk kivételek mi sem, bármennyire is szeretnénk ezt hinni. Igaz, azerdőtüzekegyelőre minket nem érintenek annyira, veszélyeztetett állataink sem pusztulnak az áradásokban, és hurrikánokkal, tájfunokkal sem kell szembenézni. Az időjárási anomáliák elől azonban nem lehet elbújni.

Extrém idő

A klímaváltozás nem csak melegedést jelent, illetve nem csak ez az egyetlen következménye van. A melegedő levegő melegíti a tengereket is, amelyek pedig mozgatórugói azidőjárásnak. A viharok hevessége például erősen függ a víz hőmérsékletétől, ez az oka annak, hogy a szakemberek figyelmeztetnek, hogy egyre erősebb hurrikánokkal kell számolnunk.

kép: Herle Kristóf

De ahogyan azt említettük, a hurrikánok Magyarországon nem jellemzőek. Az extrém időjárás azonban egyre inkább, ahogyan a világ minden egyes területén. A jó hír, hogy gyors, és erőteljes cselekvéssel a helyzet romlását meg lehet állítani, ehhez kellenek aklímavédelmielőírások, és persze azok betartása. A rossz hír, hogy a már eddig is megtörtént melegedés miatt az időjárási anomáliákkal bizony meg kell tanulnunk együtt élni.

Hazai viszonyok

Nem kell messzire menni, hiszen idén július 25-26-án Zala és Somogy megye is megízlelhette, hogy a heves esőzés kifejezés mit is takar. A két megye egyes területein 130-160 mm csapadékkal kellett szembenézni, mely nem csak káoszt, hanem jelentős károkat is eredményezett.

kép: Bogdán Edina

A meteorológiai szervezetek világszerte igyekeznek felhívni a figyelmet arra, milyen változásokkal is jár az időjárási jelenségekre a klíma formálódása, de most az OVF, vagyis az Országos Vízügyi Főigazgatóság is kezdeményezi, illetve segíti és soron kívül elvégzi a villámáradások miatt veszélyeztetett települések vízkár-elhárítási terveit.

Erre nagy szükség is lesz, hiszen azemlítettkét megyében láthattuk, hogy a helyi vízfolyások vízszintje soha nem látott magasságokba emelkedett, illetve halastavak, víztározók léptek ki medrükből, vagy okoztak gátszakadást, illetve ahhoz közeli állapotot. Mivel ezek a jelenségek egyre gyakoribbak lesznek, így kénytelenek leszünk átgondolni a vízelvezetés rendszerét, már amennyire ez egyáltalán lehetséges.

lead kép: Herle Kristóf