2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Brutális villámáradás Zalában

2020. július 28., 08:00
Brutális villámáradás Zalában

Sajnos a villámáradások napjainkban mindennapossá válnak. Nem igazán tehetünk ellenük, hiszen városaink szerkezete, vízelvezető lehetőségei egyszerűen nincsenek felkészülve az özönvíz-szerű esőzésekre, melyek a klímakatasztrófa következtében egyre inkább jellemzőek lesznek. 

Hazánk sem kivétel ebből a szempontból. Ahogyan a főváros már nem is egyszer megtapasztalhatta, milyen is, amikor rövid időn belül elképesztő mennyiségű víz hullik a nyakába, úgy most Zala megye és a környező területek jártak hasonlóan. 

 

300 embert kellett kitelepíteni az otthonából, ám szerencsére jellemzően vasárnap reggelre mindenki visszatérhetett a házába. 

A helyi tűzoltóságnak összesen 89 riasztáshoz kellet vonulni a villámáradás következtében, ahol többnyire a vízkár csökkentése vagy megelőzése volt a feladatuk. 

Talán a leginkább Pat érezhette meg egy ilyen villámáradás erejét, mivel szombaton a település megközelíthetetlenné vált. Az oka, hogy az áradás magával sodort egy közúti hidat, így a települést elvágta a külvilágtól. A problémát szerencsére viszonylag gyorsan orvosolták a szakemberek. 

képek és lead kép: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetnek