Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Szép lassan eltűnnek a folyóink

null

Furcsa dolog ez a klímakatasztrófa. Sokat olvasunk róla, szörnyülködünk,együtt érzünk, és áldjuk az eget, hogy nem itt történik. Sőt, sokszor úgy érezzük, hogy hazánk szerencsére ki is marad belőle, nálunk a legnagyobb gond az lehet, hogy a narancs is megterem majd az Alföldön. Nos, sajnos ez nem így van.

Szárazság

A gazdák talán jobban érzik, hiszen erősebben érinti őket a következmény. Hazánkat is sújtja a szárazság, ami lényegében nem újdonság, hiszen máskor is volt már ilyen. Ez pedig egy következő mondat, amivel sokan “harcolnak” a klímaváltozás ténye ellen.

kép: vpf.vizugy.hu

Igen, volt már szárazság, de sajnos a hosszatendenciálisannő. Néhány évben rövidebb, néhányban hosszabb, de összességében sajnos a csapadékmentes időszakok egyre csak nőnek. Ezt az utóbbi napok tükrében valószínűleg sokan megkérdőjelezik, pedig a nagy mennyiségű eső lezúdulása is erre mutat: az időjárás szélsőségessé válik, aminek komoly következményei vannak már most is.

Eltűnnek a folyók

Lukács Balázs András, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa rámutatott a tényre, hogy hazánkban az időszakos víztest egyre jobban jelen van. Sőt, igazából azt kell mondani, hogy megjelent, mivel eddig ez csak a mediterrán területeken volt megszokott. A kifejezés azokat a folyókat takarja, melyek az év adott szakaszaiban teljesen kiszáradnak - így azokat már nem is igazán lehet folyónak nevezni.

kép: mercurynews.com

Ennek oka a csapadékmennyiség eloszlásának változásában keresendő, de beleszól több olyan tényező is, mely a klímakatasztrófa miatt erős változáson megy keresztül. A szakember elmondta, hogy hat évvel ezelőtt az időszakos víztest Magyarországon még egyetlen egy ponton sem volt jelen. Mára 37 ilyen “folyóról” tudnak, és a számuk gyorsan emelkedik.

Azt tudjuk, hogy a mediterrán éghajlat irányába csúszunk, és eddig azt hittük, ez csupán anarancstermesztés, vagy azolívaolajbiznisz szempontjából érint minket. Sajnos azonban a mediterrán területek sajátosságai idehaza nem csak szokatlanok, de felkészületlenül is érintenek minket, hiszen egyszerűen nem erre rendezkedtünk be, több százévalatt nem ezt szoktuk meg. Most sajnos itt az ideje az átértékelésnek és az új szokások bevezetésének is.

lead kép: visitcerkno.si