Május 21. Kedd, Konstantin

500 éve nem látott aszály sújtja Európát

Itthon
2020. június 30. 08:00
null

Furcsán hangzik ezt mondani az elmúlt hetek tartós és jelentős esőzései mellett, de a szakértők szerint 2020 minden idők egyik legszárazabb éve lesz, és egész Európa számára komoly kihívást jelent majd a nedvesség hiánya.

kép: thesun.co.uk

Jelenlegúgynéz ki ahelyzet, hogy Közép-Európa 500 éve nem látott aszállyal kénytelen szembe nézni. Ami néhol súlyosabb, néhol kevésbé drasztikus formábanjelentkezik. Az már most biztos az elemzések alapján, hogy Csehország számára a sors nagyon rossz évet adott, de hazánk sem tapsolhat örömében, a szárazság mértéke nálunk is hatalmas lesz.

kép: thesun.co.uk

Nem feltétlenül az eső hiánya okozza a bajt, hanem sokkal inkább annak eloszlása. Egyszerre igen nagy mennyiségben zúdul le a csapadék, melyet a föld már nem képes magába zárni, telítődik a vízzel. Eddig nem is lenne gond, csakhogy ez a mennyiség elfogy, és az eső utánpótlása várat magára, helyette csak szárazság van.

kép: Rémi Lecerf (JRC)

Így adódhat az a helyzet, hogy hazánkban is, és sok szomszédos területen rendkívül alacsony a talaj nedvességtartalma, mely bizony brutális erővel jelentkezik majd a mezőgazdaságban, ezen keresztül pedig a vásárlók pénztárcájának ürítésében is.

kép: thetimes.co.uk

lead kép: wsj.com

vízklímaesőaszályemberEurópaföld