Április 16. Kedd, Csongor

Egyelőre még várat magára a nyár

Itthon
2020. május 29. 10:15
null

Az országban még egyelőre várni kell a nyár beköszöntére, mivel a következő napokban is az elmúlt időszakot jellemző záporos, zivataros (esetleg tartós esővel fűszerezve, ennek részletezése alább) időjárás lesz a meghatározó, átlag alatti hőmérséklettel.

Nagytérségű időjárás

Ahogy a következő képen látszik Európa időjárás szempontjából kettészakadt.

Hőmérsékleti anomália térkép 1500 méter magason, május 30-án 18:00 UTC-kor. (wxcharts.com)

Egy erős gerinc alakult ki Nyugat-Európa felett, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken maximalizálódnak a hőmérsékleti értékek a szél minimálisra csökken és egyéb anticiklonális jellemvonások érvényesülnek. Lényegében e területeken a napos, meleg, derült idő a jellemző. A gerinc északra történő mozgása miatt, a következő napokban jelentős felmelegedés éri az Északi-sarkot is.

Közép-Európa felett pedig egy teknő található, ami a szokásosnál hidegebb időjárásért felel. Az országot jellemző zivataros, záporos időt a tőlünk keletre található hidegörvény okozza. Ez a szombati napig várhatóan fennmarad. Vasárnap a csapadékhullás formájában egy váltás történhet (a lokális záporos hullást, felváltja tartósabb eső), mivel tőlünk északkeletre egy ciklon mélyül ki, viszont ennek középpontjának helyzete bizonytalan, így az is, hogy pontosan az ország mely területeit fogja érinteni.

A hőmérséklet alakulása

A tavaszt már egészen biztosan sokévi átlagnál hidegebbel zárjuk és a nyár beköszöntével sem fog történni különösebb változás. Ahogy az alábbi valószínűségi előrejelzés ábrán is látszik, a következő egy hétben a maximum hőmérsékletek még továbbra is átlag alatt várhatók, országosan 16 – 20 °C között. Ennél hidegebb hőmérsékletek május 31-én fordulnak elő, az érkező front miatt.

(wetterzentrale.de)

Jelentősebb hőmérséklet emelkedés a következő hétvége felé várható, amikor is a délnyugatias és a délies áramlás megerősödésének köszönhetően, melegebb légtömegek kerülnek hazánk felé.

Az érkező meleg levegő (1500m magasban) június 4-én. (wxcharts.com)

A délről jövő meleg légtömeg már az ország fölé ért június 5-én. (wxcharts.com)

lead kép: wxcharts.com

esőciklonzáporzivatarhidegtavasznyár