Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

A légszennyezettségi adatok szerint nem maradunk annyian otthon, mint kellene

null

A koronavírus járvány hatására a levegő minősége jelentősen javult azokon a területeken, ahol a termelés felfüggesztése mellett döntöttek. Ez pedig sokat segít a járvány megállításában is, hiszen a tisztább levegőben a vírus terjedése is nehezebb.

Ázsia és Olaszország

Kínáról egy sor NASA felvétel is igazolta, hogy bizony a levegő minősége ugrásszerűen javult akkor, mikor bevezették a karantént, és leálltak a gyárak. Ugyan ez igaz az olaszok esetében is, igaz, náluk nem a karatén kezdetétől, hanem kicsit később volt megfigyelhető a jelenség. Mivel a gyárak leálltak, az emberek otthon maradtak, a károsanyag-kibocsátás is jelentősen visszaesett. Ugyanez figyelhető meg New York-ban, de sok más helyen is.

kép: boredpanda.com

Az már egészen más tészta, hogy most, mikor Kína már hivatalosan is bejelentette a járvány lecsengését milyen légszennyezettségi adatokat fog produkálni. Hiszen a kiesett kapacitásokat valahol pótolni kell. Ha a világnak szerencséje van, akkor Kína előrelátó, és a megújuló energiákba tolja a pénzt, hogy a gazdaság újra fellendüljön. Ha nincs szerencsénk, akkor az olaj és gázipar lesz a nyertes.

Mi a helyzet itthon?

Mivel már szinte minden felületen azt visszhangozza mindenki, hogy maradjunk végre otthon, így nagyon sokan várják az adatokat hazánkról is. Vajon mennyit javult a levegő minősége? Mennyivel lett élhetőbb mondjuk Budapest?

Nos, a levegő semmit nem javult, sőt, rosszabb lett, sok városban a szmogriadó szintjéhez közelít- ez derül ki az OLM (Országos Levegőminőség Mérőhálózat) adataiból. De hogyan lehetséges ez, amikor az iskolák, ovik ésbölcsikbezártak, és ahol csak lehet, otthome-officebanvannak az emberek? Hiszen akkor az autóhasználatnak is csökkennie kellene.

kép: hungarytoday.hu

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy sokan még mindig nem értik a maradj otthon szlogent, és bár rövidebb utakra, de sokszor használják az autóikat. Vagyis a forgalom nem csökkent a városokban, csupán a megtett távok rövidültek, és a dugók tűntek el. emellett persze más összetevők is jelen lehetnek a problémában de az autózás mindenképpen része a képletnek. Ez ráadásul nem csak a légszennyezettség miatt problémás. A magas porkoncentráció ugyanis elősegíti a vírus terjedését is. Meg kell oldani, hogy az ember egy héten egyszer, ha nagyon muszáj, akkor kétszer mozduljon ki otthonról, hiszen az, hogy alapvetően otthon vagyunk, de naponta többször is elugrunk valamiért, egyáltalán nem az, amit minden egészségügyi szakember kér a járvány megfékezésének érdekében.

lead kép: dailynewshungary.com