2022. május 26. csütörtök
Evelin, Fülöp

Wanda Európa felé vette az irányt

2021. november 10., 11:00
Wanda Európa felé vette az irányt

Az idei hurrikánszezonban a szakemberek az előrejelzések alapján 13-20 nevezett viharral számoltak. Most éppen Wanda a soros, aki a 21. Névvel rendelkező vihar a sorban, és a szezonnak majd csak a hónap utolsó napján lesz vége. 

Wanda utánra is várhatóak még viharok, ezeket most már azonban nem a görög ábécé betűi jelölik majd, hanem egy kiegészítő lista adja hozzájuk a neveket, amiket a WMO (Meteorológiai Világszervezet) előre meghatározott. 

A szubtrópusi viharként kezdő Wanda az Atlanti -óceán középső részén vándorolva trópusi viharrá nőtt, és mostanra több, mint 14 napos életciklust tud felmutatni - ráadásul messze még a rendszer vége. 

 

Haladása okán lett kifejezetten érdekes a rendszer számunkra is. Wanda ugyanis nem az USA partvidékét célozta, hanem Európa felé vette az irányt. És bár haladása közben egyre gyengült, egy erősödési szakasz után éri el az öreg kontinenst. 

Ez azt jelenti, hogy Írország már extratrópusi ciklonként ismerkedhet meg Wandával, illetve maradványaival, mely nem csak szelet, hanem heves esőzéseket is okozhat az érintett területeken. 

képek és lead kép: severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek