2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Megszületett Wanda, de a görög betűs hurrikánokról már biztosan nem fogunk hallani

2021. november 2., 14:00
Megszületett Wanda, de a görög betűs hurrikánokról már biztosan nem fogunk hallani

Megérkezett az idei hurrikánszezon utolsó nevét viselő vihara, Wanda. Ez a rendszer azonban egy kissé eltér a megszokottól, méghozzá több ponton is. 

kép: WPLG

Wanda egy teljes hónapot váratott magára, mire Viktort követte, a szakemberek pedig abban reménykedtek, hogy nem is kell majd további viharneveket alkalmazniuk az előre rögzítettek mellett. 

kép: washingtonpost.com

Wanda különbözősége abban rejlik, hogy sokkal inkább szubtrópusi ciklon, mint trópusi ciklon. Ez többek közt abban mutatkozik meg, hogy inkább langyos, semmint meleg vizek felett alakul ki, és ereje sem lesz olyan hatalmas, mint trópusi társaié, persze a pusztításra ez nem vonatkozik. 

 

 

 

Wanda a haladási irányát tekintve valószínűleg nem zavar sok vizet, inkább csak a hajósok életét keseríti majd meg. Azonban hiába remélték, Wanda vélhetően nem az utolsó nevezett vihara a szezonnak. 

kép: Accuweather

A WMO azonban úgy döntött, nem alkalmazza a görög ábécé betűit, ahogyan azt tette 2020-ban, mivel szerintük ez elvonja a figyelmet a viharok veszélyességéről. Így kiegészítő listát tettek közzé, melyen az első név Adria lehet. 

kép: GOES Imagery

lead kép: zoom.earth

 

Ezek is érdekelhetnek