2022. október 4. kedd
Ferenc

Vizet a kiszáradó városokba!

2019. december 25., 13:00
Vizet a kiszáradó városokba!

Delhiben a levegő minőségének javítása tölt be központi szerepet, így erre reagálnak a tervezők is. Fokvárosban azonban a vízhiány a központi kérdés, vagyis az épületeket és az egész várost ennek a problémának a szellemében kell újraértelmezni. 

Nincs víz 

A dél-afrikai Fokváros egyike azoknak a metropoliszoknak, melyek kénytelenek voltak megtapasztalni, hogy a klímakatasztrófának nem csak annyi a hozadéka, hogy melegebb van, vagy hogy “kissé” megemelkedik a tengerszint. A város aszályos időszakokkal kénytelen szembesülni, melyek olyan sokáig húzódnak, hogy a lakosság vízfelhasználását is kénytelenek korlátozni. Sőt, a helyi vezetés már vizionálja az úgynevezett zéró napot is, amikor a közintézményekben kénytelenek lesznek szüneteltetni a vízellátást. 

kép: inhabitat.com

A tiszta, iható víz olyan értéket képvisel a világban, melyet egyelőre csak azok értenek meg igazán, akiknek nem áll korlátlanul a rendelkezésére. Mi, többiek azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a víz jelenléte az életünkben nem olyan természetes, mint hisszük, és messze nem áll rendelkezésünkre korlátlan mennyiségben. 

Gyűjteni kell. 

Ha pedig nincs elég víz, akkor minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy összegyűjtsük, ami csak van. Ezt így gondolta Shaakira Jassat tervező is, aki egy olyan, moduláris rendszerű esővízgyűjtőt tervezett, ami az épületek falára illeszthető. 

A leginkább sajtreszelőre emlékeztető alkotás feladata az esővíz és a kicsapódó pára elvezetése, hogy azt később fel lehessen használni az épület szürke vízkészletében, ezzel is sok iható, tiszta vizet megtakarítva. Kialakítása éppen ezért egyszerű és vékony, így még a sűrűn lakott városokban is könnyen alkalmazható.  

kép: inhabitat.com

A tervező pedig tűpontosan látja, hogy bizony a városi élet fenntartásához erősen újra kell értelmezni azokat a dolgokat, amiket egyértelműnek hittünk. A házak fala nem lehet csupasz, kellenek rá a növények és az olyan panelek, mint ez is, melyek a víz összegyűjtésére alkalmasak, így élhetőbbé téve egy betonból és fémből álló környezetet. 

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek