2023. február 1. szerda
Ignác

Válsághelyzet és szükségállapot a Vulcano-szigeten, Szicíliában

2021. november 23., 11:00
Válsághelyzet és szükségállapot a Vulcano-szigeten, Szicíliában

Vulcano szigetén a szicíliai hatóságok válsághelyzetet és regionális szükségállapotot hirdettek ki. A szakembereket pedig arra kérték, hogy a Vulcano sziget tűzhányójával kapcsolatos figyelmeztetési szinteket emeljék meg. 

kép: VLVH

Az ok természetesen a növekvő vulkáni aktivitás, mely már most 250 ember számára teszi szükségessé, hogy ideiglenesen másik otthont keressen magának. 

kép: VLVH

De nem csak őket érintik az intézkedések, Lipari polgármestere megtiltotta, hogy a polgárok éjszakára Porto de Levante területén maradjanak, mely természetes iszapmedencéi révén a sziget egyik legismertebb része. 

 

 

 

Nem az a gond, hogy fokozódnak a földmozgások, bár már az is elég nagy riadalmat keltene. Most a gondot a fokozódó gázkibocsátás jelenti, mely az említett területeket erősen érinti. 

kép: G. De Astis

A mérgező gázok koncentrációjának emelkedése mostanra komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért volt szükség az intézkedések bevezetésére. Természetesen a gázkibocsátás növekedése jelezheti azt is, hogy a vulkán kitöréshez készülődik, melyre 1890 óta nem volt példa. 

kép: G. De Astis

lead kép: G. De Astis

Ezek is érdekelhetnek