2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Emelték a riasztási szintet az olaszországi Vulcano esetében

2021. október 22., 08:00
Emelték a riasztási szintet az olaszországi Vulcano esetében

A Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet munkatársai Olaszországban, a palermói részlegen lázas munkában vannak, hiszen a Vulcano, Olaszország igencsak régóta szunnyadó vulkánja nemrégiben ébredezni kezdett. 

kép: volcanodiscovery.com

A Vulcano utolsó kitörése 1888 és 1890 között zajlott, a hegy azóta nyugodt, aktivitása is igen visszafogott. Gázkibocsátást lehet mérni rajta, de a fumarolák (olyan nyílások a Föld, vagy más égitest kérgén, melyből gőz és gázok törnek a felszínre) tevékenysége is visszafogott volt. 

kép: volcanodiscovery.com

Mostanában azonban a szeizmikus aktivitás kapcsán a méréseket is sűrűbben és behatóbban végzik. Sajnos a gázkibocsátás is erőteljesebb lett, megnőtt a co2 és az so2 koncentráció, valamint a gázok hőmérséklete is jelentősen emelkedett. 

 

 

Mostanra már csak speciális eszközökkel mérhető a forró gázok hőfoka, mivel azok sokszor a 300 °C-ot is meghaladják. Bár a hegy már 1977 óta visszatért a nagy mennyiségű gáz kibocsátásához, a kutatók gyanakodva figyelik a tevékenységét. 

kép: wikimedia - James Shook

Ennek megfelelően a riasztási szintet is megemelték, zöldről sárgára, és még szorosabb megfigyelés alá helyezik a hegyet. Sajnos a tudomány még nem elég fejlett ahhoz, hogy biztosan előre lehessen jelezni egy vulkánkitörést, így marad a szoros megfigyelés és az elővigyázatosság. 

kép: Brisk g - wikipedia

lead kép: wikimedia - LucaLuca

 

Ezek is érdekelhetnek