2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Újrahasznosításra kér a Coca Cola

2020. február 25., 08:00
Újrahasznosításra kér a Coca Cola

Mint minden nagyvállalat, a Coca Cola is tesz lépések a környezettudatos működés irányába, több - kevesebb sikerrel. Az azonban biztos, hogy ezeket a lépéseket minden alkalommal hatalmas kampányok keretében hozzák az emberek tudtára. Most a szemléletformálást tűzte ki célul a gyártó. 

Hasznosítsd újra 

A műanyag palackok az óceánokban lebegő műanyagszemét egy igen jelentős hányadát teszik ki. Ezek többsége pedig éppen a Coca Cola céghez tartozik, az ő termékeik tárolására szolgált. Ez azt jelenti, hogy a cég egyike a legszennyezőbb vállalatoknak a világon. Ez pedig nem tesz igazán jót a megítélésüknek. 

kép: usahitman.com

Ennek megfelelően több kampányt is indítottak, és több lépést is tettek azért, hogy környezettudatosabbak lehessenek. Most a kupakokat vették górcső alá, és változtatást eszközöltek bennük. Ezentúl nem a cég logójával találkozhatunk majd a záróelemeken, hanem egy olyan kis képpel, mely az újrahasznosításra ösztönöz. 

 

 

Lépések, de hova? 

A cég azt is vállalta, hogy palackjai 100 %-ban újrahasznosíthatóak, ami már ma is megvalósult. Ez pedig nagy előrelépés, még akkor is, ha van szépséghibája. 

A hagyományos műanyagok újrahasznosíthatósága ugyanis korlátozott. Az az eljárás, melynek során a használt palackokból új alapanyagot hoznak létre, bizony hatással van a műanyag kémiai szerkezetére. Egészen pontosan roncsolja azt, vagyis néhány ilyen eljárás után már nem lehet megismételni a műveletet, mivel a végtermék minősége már nem lenne megfelelő. Ez sajnos azt jelenti, hogy hiába 100%ban újrahasznosítható egy hagyományos műanyag, előbb vagy utóbb biztosan a szeméttelepen, vagy egy égetőben végzi- és bizony egyik sem jó megoldás. 

kép: fastcompany.com

Ma már létezik olyan eljárás, melynek során a műanyag szerkezete nem sérül a kémiai folyamat során, vagyis valóban, igazából végtelen számban hasznosítható újra, de ehhez növényi alapú műanyagra van szükség. 

A Coca Cola lépése mindezekkel együtt is nagyon jó dolog, de mindenképpen csak részmegoldás lehet. Vagy át kell térniük egy olyan műanyagra, mely a körkörös gazdaságnak megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik, vagy drágább, de szerkezeti sérülés nélkül újrahasznosítható csomagolást kell használniuk, mint az alumínium, vagy az üveg. 

lead kép: prweek.com

Ezek is érdekelhetnek