2022. december 5. hétfő
Vilma

Túl sok gondot okoznak a tehenek Hollandiában - az állam közbelép

2020. november 20., 16:00
Túl sok gondot okoznak a tehenek Hollandiában - az állam közbelép

Az állattartás megjelenése a civilizációk kialakulásában hatalmas szerepet játszott, hiszen ezzel elérhető közelségbe lehetett hozni egy viszonylag stabil élelmiszerellátást, ami életminőség javulással is járt. Mostanra azonban már az is nyilvánvaló, hogy az állattartás egy bizonyos mennyiség felett elképesztő károkat képes okozni, és mi, emberek ezt a mennyiséget réges- régen átléptük. 

Metán és nitrátok 

A tehenek által a levegőbe eregetett metánnal már sokat foglalkoztunk. Sajnos nem lehet elmenni egy vállrándítással a probléma mellett, mivel a metán a co2-nél 25-ször erősebb üvegházhatású gáz, és az állattartás felel a metánkibocsátás egy igencsak jelentős részéért. Sok megoldás született már a tehenek metántermelésének visszaszorítására - többek közt böfimaszk is -, de eleddig kevesebb szó eset a nitrátszennyezésről. 

kép: phys.org

Az állatok ugyanis nitrátokkal trágyázzák a talajt, ami alapesetben kifejezetten jó, hiszen a növények fejlődéséhez elengedhetetlen ez az anyag. De ha a növények nem tudják felvenni a nitrátmennyiséget, akkor bizony baj van. A gond pontosan ugyan az, mint a műtrágyák esetében: a fel nem használt nitrátok felhalmozódnak a földben, így már mérgezik azt, illetve a talajvízbe, folyókba is bejutnak, ahol komoly károkat okozhatnak. 

 

Holland válasz 

Hollandia a tulipánok és a sajtok hazája, azaz tehénnel is találkozhatunk szép számban. Ennek megfelelően a metánprobléma is erősen érinti ezt a nemzetet, amire egy érdekes megoldással reagáltak. A holland kormány 100 millió eurót különített el arra a célra, hogy felvásárolja azokat az állattartó telepeket, melyek Natura 2000-es területek 10 kilométeres körzetében találhatóak. A telepek maguk dönthetnek arról, élnek-e a lehetőséggel, ez nem kötelező. Jövőre újabb 200 millió eurót szán erre a kormány, de akkorra már szélesítik azoknak a telepeknek a körét, akik élhetnek a lehetőséggel. 

kép: crv4all-international.com

Összességében 1.9 milliárd eurót szán a fenntartható mezőgazdaság támogatására, amiben ez a felvásárlási hullám is benne van. És hogy mi lesz utána a tej és húsellátással? A műhús és a labortej világában ez már nem lehet kérdés, az már más tészta, hogy ki mennyire örül majd ennek a lehetőségnek. 

lead kép: iamexpat.nl

Ezek is érdekelhetnek