2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Műhús után műtej?

2019. július 21., 13:00
Műhús után műtej?

A klímakatasztrófa enyhítését célzóan ma már megszületett a növényi hús, illetve a laborban növesztett hús is. Bár sokan ódzkodnak tőlük, mégis ezek jelenthetik a húsfogyasztás jövőjét, és nem csak a kegyetlen körülmények miatt, amit a haszonállatoknak ki kell állniuk. 

Műhús 

A műhús fogalma ma már se nem meglepő, se nem újdonság. Tudjuk, hogy a laborban előállított hús állaga, és íze is szinte tökéletesen utánozza az igaziét, legalábbis az állítások alapján. Mindenesetre tény, hogy a tőzsdén tarolnak azok a cégek, melyek a műhússal foglalkoznak. 

kép: dairyreporter.com

Az állattartás kiiktatása fontos a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Ennek oka a metán, mely sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, és amely hatalmas mennyiségben szabadul fel a szarvasmarhák tömeges tartása miatt. Az ipari állattartás ellen szól az is, hogy embertelen körülmények közt kénytelenek leélni sokszor csak néhány hónapos életüket azok az állatok, melyeknek útja a születéstől a vágóhídig kőbe van vésve. 

Csakhogy nem csak húst adnak ezek az állatok, hanem tejet is, és ami még ennél is sokkal fontosabb, tejsavót, amit a műhús terjedésével sem lehet pótolni. 

Műtej? 

A Perfect Day nevű startup két alapítója éppen ezt a problémát kívánja meglovagolni. Laboratóriumi körülmények közt, emésztőgombák és baktériumok segítségével egy az eredeti tejsavóhoz nagyon közel álló fehérjét sikerült létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben egy bögre tej ivása közben nem kell arra gondolni, hogy milyen szenvedésen ment keresztül ezért egy tehén, hanem tudjuk, hogy azt laborban készítették. 

kép: dairyreporter.com

 A cég “felfedezését” más starupok formába is öntik, például sajtot készítenek belőle. A végeredmény egyelőre nem tökéletes, és még egy darabig biztosan nem találkozhatunk majd a labortejjel, vagy laborsajttal a boltok polcain, hiszen azokat engedélyeztetni is kell, ami nem lesz könnyű menet. Hogy van-e létjogosultságuk? Nagyon is van, mivel a laborban előállított tejsavóhoz 98%-kal kevesebb víz és 65%-kal kevesebb energia szükséges. A savóból pedig már viszonylag könnyen lehet laborkazein hozzáadásával sajtot készíteni, de a tej, vagy a joghurt sem jelent olyan nagy kihívást. Az már persze más kérdés, hogy milyen szájízzel iszunk majd olyan terméket, melyen az szerepel: laboratóriumban előállított. 

lead kép: northqueenslandregister.com.au

Ezek is érdekelhetnek