2023. június 3. szombat
Klotild

Törökországban most a víz az úr - durva áradások a tengerparti régióban

2021. augusztus 18., 11:00
Törökországban most a víz az úr - durva áradások a tengerparti régióban

Törökország számára valószínűleg messze nem ez a legszerencsésebb nyarak egyike. Nemrégiben az üdülőterületeken tomboló tűzvésszel kellett megbirkóznia a helyi erőknek, mely gazdaságilag és turisztikailag is jelentős károkat hozott. 

kép: AA

Rize tartományra pedig a csapadék nyomta rá a bélyegét, az eső nyomán kialakuló áradásokban 6 ember vesztette életét. Most pedig, nem egészen egy hónappal a Rizét ért katasztrófa után, a fekete-tengeri régió kapott a nyakába elképesztő mennyiségű esőt. 

kép: IHA

A helyzet kialakulásáért egy extrém alacsony nyomású rendszer a felelős, mely hatalmas mennyiségű csapadékkal öntözi a területet. Ennek nyomán pedig villámáradások sora is kialakult, a földcsuszamlásokról nem is beszélve.  

kép: IHA

A helyi hatóságoknak a házakból és az utakon hömpölygő vízben, és az általa sodort hordalékban rekedt járművekből is kellett menteni az embereket. Egy kórház kiürítése is szükségessé vált a Sinpo környéki régióban, innen 45 beteget kellett átszállítani.

 

kép: IHA

Augusztus 11-én Ulus városa 302,4 mm csapadékkal szembesült, de Ayancik Sinopban is regisztráltak 240, 5 mm-t. A víz sajnos halálos áldozatokat is szed, eddig összesen 36-ot, 1 embert pedig még most is keresnek a hatóságok. 

kép: DHA

lead kép: DHA

Ezek is érdekelhetnek