2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

Több, mint 100 halottat követelt Amphan

2020. május 26., 12:00
Több, mint 100 halottat követelt Amphan

Amphan landolása után durva pusztítást okozott Indiában és Bangladesben, összesen több, mint 100 halálos áldozatot szedve. 

kép: Reuters

A ciklon nem csak a heves szelekkel, hanem a csapadékkal is gondokat okozott. A károk jelentősek, Indiában 10 éve nem volt ekkora pusztítás vihar miatt, Bangladesben attól tartanak, Amphan átveszi a “leghalálosabb” vihar jelzőt az eddigi birtokosától. 

Csak Indiában mintegy 88 000 hektár rizsföldet, 200 000 hektár zöldség és szezámföldet tett a földdel egyenlővé a vihar. Az 5 méteresre becsült hullámok a part menti régiót is érintették, számos házat elárasztva, tönkre téve az infrastruktúrát, valamint nagyjából 5000 fát döntve le a lábáról. Éppen a fák miatt, melyek házakra, autókra zuhantak – ilyen nagy a halottak száma. 

kép: Reuters

Indiában, a leginkább sújtott Bengáli tartományban a károkat 13.2 milliárd dollárra becsülik. Ehhez Amphan még hozzátette a Bangladesben okozott mintegy 130 millió dolláros kárt, mely többek közt a 3000 garnélarák gazdaság veszteségeiből, és a mintegy 600 tönkre tett házból áll össze. 

A két országban összességében nagyjából 12 millió ember maradt áramszolgáltatás nélkül, melynek helyreállítása egyrészt nem lesz olcsó, hiszen a vihar sok állomást is megrongált, másrészt nem lesz gyors, mivel a földcsuszamlások és kidőlt fák jelentősen megnehezítik a romeltakarítási, mentési munkálatokat 

lead kép: Reuters