2022. október 8. szombat
Koppány

Településeket fenyeget a Pacaya vulkán lávafolyama

2021. április 4., 11:00
Településeket fenyeget a Pacaya vulkán lávafolyama

Guatemalában, a Pacaya vulkánnál élők sem lehetnek nyugodtak. Sok vulkánról adtunk hírt mostanában, melyek kitörtek, a Pacaya sem akart kimaradni ezek közül, most a láva szép lassan ömlik le a vulkán oldalán. 

A hatóságok folyamatosan szemmel tartják a vulkánokat, melyek aktívak, de eddig nem igazán szorult egyetlen terület sem komolyabb beavatkozásra. Nagy valószínűséggel a Pacaya lesz az első az évben, melynél a környező települések lakosságát is kénytelenek lesznek kitelepíteni. 

Jelenleg egy lávafolyam indult meg, mely naponta 50-60 métert halad, ám már elérte a kávéültetvényeket és egy település határát, ahol egy elhagyatott házat is felfalt.  

 

 

A nagyobb veszély, hogy a területen a szeizmikus aktivitás folyamatos, hamut is igen nagy mennyiségben ereget a levegőbe a vulkán, ami egyrészt a levegő minőségét is jelentősen rontja, másrészt figyelmeztető jel arra, hogy újabb lávafolyamok jelenhetnek meg a hegyen, ráadásul szinte lehetetlen megjósolni, hogy éppen hol. 

Ennek megfelelően a helyi közösségeket “gyorstalpalóban” részesítették a hatóságok. Megismertették őket a különböző riasztások hangjával, és útba igazították, mely jelnél kell azonnal evakuálni az adott területet. 

képek és lead kép: CONRED

 

Ezek is érdekelhetnek