2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Soha nem látott intenzitású havazás Japánban

2020. december 18., 08:00
Soha nem látott intenzitású havazás Japánban

Japánban esik a hó. Ez önmagában nem lenne éppen meglepő, hiszen decemberben ez nem rendkívüli, a mennyisége, illetve a havazás intenzitása azonban igen. 

kép: Tokyo Snow Club

A rendkívüli időjárást a szibériai hideg légtömeg betörése és a meleg óceáni levegő keveredése okozza. A meteorológusok szerint az idei év leghidegebb levegőjét szállította most feléjük a szibériai táj. 

kép: Tomoki Suzuki

 

 

A következménye? Japán területének jelentős részén elképesztő intenzitásban szakad a hó, mely az egy métert meghaladó mélységet is eléri. Ez pedig szokatlanul sok, van olyan prefektúra, ahol a szokásos mennyiség négyszeresével kell megküzdeni. 

kép: Tomoki Suzuki

A havazásnak még messze nincs vége, az egész országot érinti majd, és a már most is behavazott területekre újabb, mintegy 1,5 méternyi friss fehér leplet is várnak a szakemberek. A havazás következtében sok helyen le kellett zárni az utakat, holott azokat folyamatosan takarítják. Személyi sérülésről, vagy halálesetről szerencsére nem érkeztek jelentések. A meteorológusok azonban figyelmeztetnek arra, hogy a rendkívüli hómennyiség lavinaveszéllyel is jár! 

kép: Tomoki Suzuki

lead kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, TW

 

Ezek is érdekelhetnek