2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

Részleges napfogyatkozás lesz vasárnap hazánkban is

2020. június 17., 16:00
Részleges napfogyatkozás lesz vasárnap hazánkban is

Érkezik a részleges napfogyatkozás hazánkba is, vasárnap, június 21-én, 7:30 és 7: 56 között. Mielőtt azonban nagyon örülni kezdene, ez most csupán 0,732%-os lesz, szabad szemmel nem is lehet látni. Ráadásul ez a százalék Battonya közelében lesz igaz, ahol a legnagyobb mértékben lehet majd észlelni itthon a természeti jelenséget. 

kép: AFP Getty Images

A szerencsések most Ázsiában vannak, a régió egyes területein 99%-os napfogyatkozást lehet megfigyelni. Ehhez persze mindenképpen hegesztő szemüveg kell, pontosabban 14-es fokozatú, ívhegesztéshez használt szemüveget tegyünk fel. 

 

Itthonról inkább az amatőr csillagászoknak lesz érdekes a jelenség. A Magyar Csillagászati Egyesület felhívja a figyelmet, hogy a távcsöveken mindenképpen alkalmazzunk a nap észleléséhez használatos szűrőt, vagy vetítsük ki a képet. 

kép: Jongsun Lee on Unsplash

A Nap eltűnésében néhány évvel ezelőtt nekünk is volt szerencsénk gyönyörködni, mely különleges és kissé hátborzongató jelenség. Ilyenkor a Hold árnyékot vet a Föld egyes részeire, így kitakarva a napot. A jelenséghez számtalan babona és világvége jóslat is kapcsolódik, és egy-egy helyszínen megfigyelve igen ritka jelenség. Ha azonban a pénztárcánk engedi, akkor nem kell 80-90 éveket várni a csodálatos napfogyatkozásra, csupán utazni kell egy keveset. 

kép: timesofindia.indiatimes.com

lead kép: asyraf - AFP