2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Rekordhideg az északi sarkon! 

2020. szeptember 30., 16:00
Rekordhideg az északi sarkon! 

Rekord alacsony hőmérsékletet mértek az északi sarkvidéken, a Klink állomáson. Igaz nem most, hanem 30 évvel ezelőtt, de az adatokat automata műszerek rögzítették, és eddig senkinek nem tűntek fel az értékek. Most azonban végre kiderült, hogy megszületett az északi félteke hideg rekordja a maga –69.6°C-ával. 

kép: Sean Gallup - Getty Images

Ez két fokkal hidegebb, mint az eddigi rekorder, Verhojanszk, ahol 1892 februárjában rögzítették a –67,8°C-ot. De nem kell sajnálni az oroszországi mérőállomást sem, hiszen egy másik rekordot még most is tart. Ez azonban nem olyan régi, egészen pontosan idén nyáron sikerült beállítani, amikor júniusban egy hőhullám söpört végig Szibérián. Ekkor melegedett az idő a mérőállomás környékén 38°C-ra, mely a legmelegebb, amit az északi sarkkörön valaha is mértek. 

kép: ft.com

 

De ha hidegnek gondolja a Klinken rögzített adatokat, akkor bizony most meg fog lepődni. A déli félteke sarkközeli részei ugyanis még ennél is lényegesen hidegebb időt képesek produkálni. Az Antarktiszon felállított Vosztok mérőállomás nem azoknak való, akik kedvelik a kellemes meleget.  

kép: caspiannews.com

1983 július 21-én, az ottani tél közepén sikerült rögzíteni a világ eddigi legalacsonyabb mért hőmérsékleti értékét, ez pedig –89,2°C volt.

kép: Bonnie Jo Mount

lead kép: freedesignfile.com - Starder

Ezek is érdekelhetnek