2020. december 2. szerda
Melinda, Vivien

Pontosan ott tartunk, mint 3 millió éve, és a helyzet csak romlik... 

2020. március 8., 13:00
Pontosan ott tartunk, mint 3 millió éve, és a helyzet csak romlik... 

Azt ma már csak nagyon kevesen vonják kétségbe, hogy valóban létezik-e a klímakatasztrófa. Az az ötlet, hogy ez csak egy üzleti fogás lenne, ma már nem igazán talál támogatókra, ám még mindig sokan gondolják úgy, hogy a folyamathoz semmi közünk. 

Ember, te tetted ezt! 

Pedig van, sőt, igazából mi vagyunk a katalizátor. Hogy honnan jön az ötlet, hogy a fosszilis energiahordozók égetése nem okozhatja a klímakatasztrófát? Onnan, hogy a Földnek vannak természetes melegedési és jegesedési fázisai. Most éppen egy melegedési fázisban vagyunk, vagyis tulajdonképpen igazuk van azoknak, akik azt állítják, a Föld magától is melegszik, nem kell ehhez az ember. 

kép: think.cz

Csakhogy a melegedés üteme olyan gyors, amire a Föld önmagától nemigen lenne képes, ehhez mi, pontosabban az energiatermelésünk kell. Az embernek ugyanis sikerült annyi szén-dioxidot juttatni a légkörbe 50 év alatt, amihez a természetnek 10 000 évre lenne szüksége. 

 

NOAA 

Az USA Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) egy tanulmányt tett közzé, melyben rámutatott, hogy a globális átlagos szén-dioxid mennyiség rekordmagasságot ért el, 407,4 millió ppm-re emelkedett. Csak összehasonlításképpen, ez az érték akkor volt utoljára jelen a bolygón, amikor az óriástevék a sarkvidék kellemes klímáján sétálgattak. Ez a Pilocén korban, nagyjából 3 millió évvel ezelőtt volt. 

kép: davidpalethorpe.com

A NOAA azt is közzétette, hogy míg a 60-as években az emelkedés mértéke nagyjából 0.6 ppm volt évente, ez a szám az utóbbi 10 évben 2.5 ppm-re emelkedett (ppm: az egész milliomod része). Ezért pedig minden kétséget kizáróan az ember felelős, méghozzá a fosszilis energiahordozók égetésével. Ezek ugyanis szenet, pontosabban szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, azt a szenet, amit a növényeknek elképesztően sokáig tartott megkötni a fotoszintézissel. 

Ráadásul a szén-dioxid nem csak a légkörben okoz gondokat üvegházhatása miatt. Az óceánokba is bekerül, beoldódik, amivel csökkenti azok pH szintjét, megnehezítve ezzel a tengeri lények életét, globális katasztrófa felé kormányozva a világot. A kétkedőknek tehát most már egyértelműen fogalmazó tudományos munkák sora mutatja, hogy nincs igazuk, kérdés, hogy a magas körökben lévő “hitetlenek” számára elegendőek lesznek-e valaha is a bizonyítékok arra, hogy végre megtegyék a szükséges drasztikus lépéseket a klímakatasztrófa megfékezésére. 

lead kép: iycoalition.org