2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Klímasemleges akar lenni a BP olajtársaság. Igen, jól olvasta...

2020. február 18., 08:00
Klímasemleges akar lenni a BP olajtársaság. Igen, jól olvasta...

A nagyvállalatok kénytelenek egyre zöldebbé válni. Ennek oka nem csak a vásárlók, vagyis a bevételüket generáló közönség részéről érkező nyomás, hanem a befektetők igényei is. Hiszen egyre nagyobb üzlet, egyre több profitot hoz a környezettudatosság a világon. 

Zöldít a BP 

Igen, akármilyen furán is hangzik, a világ nagy olajvállalatai is a zöldítés felé indulnak. Elsőnek a Shell lépett, és sokáig nem is nagyon volt, aki követte volna. Most azonban a világ 20 legszennyezőbb vállalata közül a BP jelentett be komoly változtatásokat. 

kép: cnbc.com

Az új vezető, Bernard Looney nyilatkozott arról, hogy cége 2050-re klímasemlegessé kíván válni. Ez pedig a legambiciózusabb elképzelés, melyet az olaj és gázipar területéről láthatunk. Ehhez döbbenetes mennyiségű pénzre lesz szükség, de várhatóan a hatása is legalább ennyi, illetve még több pénzt hoz majd a konyhára. 

 

 

Zöld olaj? 

Ahogyan azt írtuk, furán hangzik egy olajtársaság szájából a zöldítés. Ez ugyanis egy durva oximoron. Hogyan lehetne zöld egy cég, melynek bevételei attól függenek, hogy a közlekedés mennyire támaszkodik a fosszilis energiahordozókra? Hiszen csak az emlegetett közlekedés önmagában felelős közel 30%-nyi co2 kibocsátásért a világon! Vagyis ez a zöldítés hasonló, mint amit a fast fashion divatláncok csinálnak. 

kép: hu.pinterest.com

A karbonsemlegesség kérdését is érdemes lenne egy kicsit boncolgatni. Lehet-e egy cég karbonsemleges, ha az, amivel kereskedik az egyik legfőbb co2 kibocsátó a világon? A karbonsemlegességhez hozzá kell-e tartozzon az is, hogy felelősséget vállal a termékéért az adott vállalkozás? Ez a kérdés a levegőben fog lógni, hiszen megválaszolása túlságosan sok problémát vetne fel. Így hát addig is marad a kisebb siker – mert legalább tesznek valamit – ami inkább csak marketing szempontból jelentős. 

A valódi zöldítéshez ennél jelentősebb lépésekre lenne szükség, de nem csak az olajipari vállalkozások területén. Hiszen hiába iktatjuk ki a gázolajjal és a benzinnel közlekedő járműveket, ha képtelenek vagyunk megújuló forrásból fedezni az így hatalmasat ugró áramigényt. Vagyis a lépések összehangolt, és durva rohamára van szükség. 

lead kép: wired.com

Ezek is érdekelhetnek