2020. november 1. vasárnap
Marianna

Óvakodjon a műanyagtól, olyasmi lehet benne, ami tönkre teheti a szexualitását is

2020. május 1., 16:00
Óvakodjon a műanyagtól, olyasmi lehet benne, ami tönkre teheti a szexualitását is

A klímaváltozást az ember idézi elő, ez ma már vitán felül áll. Persze a folyamatba nagyon sok más egység is beleszól, de azt, hogy ma itt tartunk, mindenképpen magunknak köszönhetjük. Ez a globális folyamat nagyon széles körben gyakorol hatást az életünkre, még olyan részletekben is, amikre elsőre nem is gondolnánk. 

Szennyezés 

A klímakatasztrófa egyik katalizátora a műanyagszennyezettség, mely bizony nem kenhető rá semmilyen természeti jelenségre, vagy akár más élőlényekre. A műanyagok megjelenése hatalmas lökést adott a gazdaságnak, a kényelmünknek, a mobilitásunknak, de olyan árat fizettet velünk csendben, melyről mi sokszor nem is tudunk. 

kép: newspunch.com

Tisztában vagyunk vele, hogy élő vizeinket szennyezi a műanyag, hogy állatok milliói pusztulnak el a következtében. A mikroműanyagokról is hallottunk már, tudjuk, hogy az emberi szervezetben, sőt, már az Antarktisz jegében is jelen vannak, de ez addig nem “zavar” minket, míg nem látjuk közvetlen ránk gyakorolt hatásaikat. De a műanyagok szépen csendben csapást mértek már ránk, amit látunk, érzünk, csak éppen nem tudtuk, hogy honnan is érkezett. 

 

 

Emberiség 

A bolygó túlnépesedéssel küzd, miközben a modern társadalmakban a meddőség terjed megállíthatatlanul. Ez az oximoron csak elsőre furcsa, mert ha megvizsgáljuk a körülményeket, akkor láthatjuk, hogy bizony az okok ott lapulnak a háttérben, logikusan és felismerhetően. 

A modern társadalmak egyénre gyakorolt hatásai sokkal intenzívebbek, mint az úgynevezett harmadik világ országaiban tapasztalható körülmények. Nem csak a stressz, hanem a szennyezés terén is rosszul állunk, pedig ezt elsőre nem is gondolnánk, hiszen szemetünket is igyekszünk máshova szállítani. 

Itt lépnek be a képbe a műanyagok. Az, ételtároló edények, cumisüvegek, vízvezetékek, a fém palackok bevonói, a bankkártyák és a hőpapírok mind tartalmazhatnak egy igencsak gonosz vegyületet, a Biszfelon-A-t. Ráadásul a felsorolás erősen hiányos, mivel egy széles körben alkalmazott anyagról van szó, mely azonban nem marad egy helyben, és éppen ez vele a gond. A BPA-ként is emlegetett anyag ugyanis hosszabb tárolás hatására, vagy akár hőhatásra kioldódik a műanyagokból, és a szervezetünkbe kerül. 

kép: amazon.com

Ma már tisztában vagyunk vele, hogy a meddőségek esetében többször van gond a férfiakkal, mint a nőkkel. A vezető probléma pedig a spermiumszám tendenciális csökkenése, és a spermiumok minőségének romlása. Ezek ráadásul nem csak a fogantatást teszik nehézzé, hanem megnövelik a mégis megfogant babák esetében a vetélés, a koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának kockázatát is. És bizony a romlás és mennyiségi csökkenés hátterében az egyik legjelentősebb szereplő éppen a BPA. Kikerülni a bevitelét pedig a “modern” társadalomban olyan nehéz, hogy – ahogyan azt a meddőségi mutatók is jól jelzik – a legtöbbünknek nem is sikerül. 

Külön lehangoló, hogy bár sok termékből magát a BPA-t száműzték a gyártás során, a helyettesítésére használt anyag ugyanúgy megbabrálja a hormonháztartást, mint elődje, vagyis ott vagyunk, ahol a part szakad.

lead kép: medicalnewstoday.com