2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Óriási kráterek nyílnak a szibériai talajban - sajnos ez is a klímakatasztrófa következménye

2021. március 8., 08:00
Óriási kráterek nyílnak a szibériai talajban - sajnos ez is a klímakatasztrófa következménye

A klímakatasztrófa olyan pontokon is érinti az emberiséget, amikkel nem nagyon lehet előre számolni. Sok esetben ráadásul a probléma ritkán lakott területeken jelentkezik, így nem igazán foglalkozunk vele, inkább csak érdekességnek tartjuk. Ilyen kategóriába tartoznak a Szibériában sorra nyíló “lukak” is. 

Lukak 

Ez a kifejezés egy picit megtévesztő. Az utóbbi években egyre szaporodó tendenciát mutatva jelennek meg a szibériai talajban ezek a bizonyos lukak, amiket sokkal inkább lehetne krátereknek nevezni, hiszen sokszor 30 méter mélyre is lenyúlnak, és 15-20 méteres átmérővel rendelkeznek. 

kép: Skolkovo Institute of Science and Technology

Sokan és sokféle elmélettel álltak elő arra vonatkozóan, vajon hogyan lehetséges ezeknek a lukaknak a megjelenése. Víznyelőkről nemigen lehet szó, hiszen nem olyan a talaj szerkezete, ahogyan nem állja meg a helyét a meteorit becsapódás, és az UFO elmélet sem. 

 

Klíma 

Egy orosz geológus, Jevgenyij Csuvlin és társai számára kivételes lehetőség adódott. Helikopterről egy olyan, friss lukat sikerült felfedezniük, mely lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek 3D-s modellt készítsenek róla a számítógépen. 

kép: Aleksandr Lutcenko-Shutterstock

A vizsgálatok során a kráternél még a frissen kidobott hó és föld is látszott a luk mellett – ez pedig sok dolgot azonnal kizárt a lehetséges kialakulási okok közül. A vizsgálatok végül segítettek, és a tudósok rájöttek arra, hogy a lukak kialakulásáért a metán a felelős. 

permafroszt alatt irdatlan mennyiségben van metán, mely egy erősen üvegházhatású gáz. A melegedő klíma hatására a gáz összegyűlik a felszín alatt egy tál alakban, mely adott pillanatban kitör onnan, hatalmas üreget hagyva maga után. Mivel ritkán lakott területeken történik a jelenség, így nem foglalkoztatja annyira az embereket. Pedig kellene, ez a jelenség ugyanis azt is megmutatja, hogy a permafroszt, vagyis az örökké fagyott talaj olvadása kétszer olyan gyorsan történik, mint azt a tudósok eddig gondolták. 

 lead kép: newsbeezer.com

Ezek is érdekelhetnek