2023. január 29. vasárnap
Adél

Olvadt kőzetbombákat öklend a La Palma sziget vulkánja a környezetére

2021. október 8., 08:00
Olvadt kőzetbombákat öklend a La Palma sziget vulkánja a környezetére

Nem javul a helyzet a La Palma sziget vulkánja körül. A Cumbre Vieja ugyan mutatott arra utaló jeleket, hogy elcsendesedik, de végül nem így lett. Bár a hamufelhő már nem emelkedik olyan magasra, a kitörés intenzitása sajnos újra fellángolt. 

kép: persiadigest.com

A hegy ugyanis robbanást produkált, melynek következtében hulló piroklasztot és vulkáni bombákat eredményezett, melyek szerteszét szóródtak a hegy környezetében. Az olvadt kőzetbombák földet érve szétfröccsennek, ezzel pedig hatalmas károkat okoznak a hegy lábánál elterülő településen. 

kép: INVOLCAN

A kiömlő lávafolyam mostanra elérte a 36.3 km-es hosszt, és legnagyobb szélessége 1250 méterre hízott. Ez azt is jelenti, hogy mintegy 413 hektárt hódított el a természettől és a várostól, miközben elérte a tengert, és mérgező gázfelhőket eregetve, sziszegve kihűlt. 

 

 

 

 

A hegyen a fő kráter mellett két kúp is ontja magából az olvadt kőzetet, melyek közül az egyik október 3-án részleges kráter összeomlást is produkált. Mindemellett a műszerek fokozódó szeizmikus aktivitást mérnek a mély rétegekben, ami utalhat arra is, hogy új száj is nyílhat a vulkánon. 

kép: JORGE GUERRERO - AFP

A Cumbre Vieja eddig nagyjából 250 000 tonna kén-dioxidot öklendett a légkörbe, miközben már 1045 házat pusztított el. A kitörés intenzitása miatt pedig az elmúlt alig két hét is elegendő volt ahhoz, hogy a mostani eseménysor lényegesen nagyobb legyen, mint az elmúlt 100 évben bármikor. 

kép: CSIC

lead kép: DESIREE MARTIN - AFP

Ezek is érdekelhetnek