2023. június 3. szombat
Klotild

Ökolábnyom csökkentés és pénzspórolás egyszerre a konyhában

2021. július 26., 14:00
Ökolábnyom csökkentés és pénzspórolás egyszerre a konyhában

Egyre többen ismerik fel a tényt, hogy a klímaváltozás megállításához az egyének is elképesztően sokat képesek hozzátenni. A saját ökolábnyomunk minimalizálásával mindent megteszünk azért, hogy élhetőbb legyen a bolygónk, nem utolsó sorban pedig a pénztárcánkban is több maradhat. Ehhez nem is kell nagy odafigyelés, csak néhány apróság. 

Vásárlás 

Amikor a boltban válogatunk, jusson eszünkbe a pénztárcánk. Ha ugyanis ragaszkodunk a friss alapanyagokhoz, de azok közül az olcsóbbakat keressük, akkor már jó irányba haladunk. A szezonális zöldségek és gyümölcsök ugyanis mindig olcsóbbak, mint azok, melyeket távolról szállítanak hazánkba, és mivel helyi termelőktől származnak, a szállítási lábnyomuk is jelentősen kisebb - míg az ízük többnyire tökéletes! 

kép: populationeducation.org

A vásárlásnál mostanra tiltólistás lett az egyszer használatos műanyag zacskó, szóval ezzel biztosan előrébb vagyunk, de igyekezzünk kerülni a műanyag csomagolásokat is. Ha nem feldolgozott élelmiszereket veszünk, hanem a frissre hajtunk, akkor ez is könnyebb lesz! 

Felhasználás 

A konyhában a főzés sokszor hosszas folyamat, amit sokan nem szeretnek, pedig így lehet a legegészségesebben táplálkozni, nem a gyors éttermekből és a bolti szendvicsekből. Ahhoz, hogy energetikai szempontból is tegyünk valamit magunkért, igyekezzünk kevés edényt használni, azt is fedővel! Így a főzési időn is tudunk spórolni, és kevesebbet kell mosogatni is – plusz mindkettővel némi pénzt is megtakaríthatunk! 

 

A maradék is finom, és sokszor remekül felhasználható egy új fogás megkomponálásához. Ha végképp nem tudunk vele mit kezdeni, akkor mehet a komposztra mindaz, aminek ott a helye. Komposztálni nem nehéz, az erkélyen is lehet, hiszen nem büdös, azonban fantasztikus minőségű termőtalajt nyerhetünk vele igazából ingyen! Csökkent a szemétdíj is, hiszen kevesebb lesz a hulladék! 

kép: ecomatcher.com

Fontos, hogy olajat ne öntsünk sehova, maximum egy olyan edénybe, amiben le lehet adni. A használt sütőolaj ugyanis nem tesz jót a komposztnak, és a lefolyóban sincsen semmi helye (a wc-ben sem), mivel egyetlen liter használt étolaj 1 000 000 liter vizet képes beszennyezni! 

Termelés 

Ha megvan a komposzt, akkor lehet saját konyhakertünk is, hiszen a tápanyagokat így tökéletesen biztosíthatjuk a zöldségeinknek. Ehhez sem kell feltétlenül kert, hiszen a paradicsom, paprika, uborka is nevelhető cserépben, de megfelelően nemesített gyümölcsfákkal is tökéletesen elleszünk az erkélyen! 

 lead kép: pixabay

Ezek is érdekelhetnek