2022. december 9. péntek
Natália

Novemberben tornádó? Sajnos már ez is belefér...

2020. december 2., 12:00
Novemberben tornádó? Sajnos már ez is belefér...

Texas számára a tornádók jelenléte nem ismeretlen, az itteni emberek megtanultak együtt élni a jelenséggel. A november azonban ebből a szempontból már csendes, ilyenkor már nem alakulnak ki jelentősebb károkat okozó forgószelek. 

Most azonban Észak-Texas számára a helyzet megváltozott, és 1987-óta először keletkezett jelentős, EF2-es tornádó novemberben, egészen pontosan 24-én a késő esti órákban. 

 

 

 

A rombolás jelentős volt, a szélerősség 185 km/h körül alakult, mindez pedig egy intenzív vihar következtében jött létre, ahol 72 km/h-ás szél tombolt. A tornádó 137 méter széles volt, és 8,1 km-en keresztül tarolta le a vidéket. 

Az alatt a 7 perc alatt, míg a földön volt 5 ember sérült meg, és 75 ember veszítette el a lakását. A tornádó 3 társasházat döntött romba, két kereskedelmi épületet, egy templomot és egy családi házat talált telibe. 

A keletkezett kár jelentős, ráadásul a felső-vezetékek is sérültek, illetve a szakemberek gázszivárgásra is felfigyeltek. A mostani tornádó azonban még így is kegyes volt az 1987-es társához képest, hiszen az 160 sérültet és 10 halottat hagyott maga mögött.

képek és lead kép: dfw.cbslocal.com

Ezek is érdekelhetnek