2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Tornádó, áradás és sárlavinák Szardínián és Szicíliában 

2020. december 1., 08:00
Tornádó, áradás és sárlavinák Szardínián és Szicíliában 

Szardínia szigetén, Olaszországban súlyos viharok vonultak át, rombolást hagyva maguk mögött. A két napig húzódó szélsőséges időjárás nagy mennyiségű csapadékot eredményezett, mely hömpölygő áradattá változtatta az utcákat.  

kép: Alerta Cambio Climático twitter

A lezúduló víz a települések tengerhez közeli részén találkozott a hatalmas hullámok és a megemelkedett dagály betörésével. A csapadék sajnos sárlavinákat is megindított, melyek tovább súlyosbították az amúgy sem éppen kellemes helyzetet. 

 

 

 

 

A szélsőséges időjárás sajnos halálos áldozatokat is követelt. Eddig 3 holtest került elő, két embert pedig eltűntként kezelnek a hatóságok. A sérültek száma is igen magas, az okozott anyagi károkat egyelőre nem lehet felmérni. 

kép: simba twitter

A területen elhelyezkedő több víztározónak a vizét is csökkenteni kellett, hogy el lehessen kerülni a túlcsordulást, vagy a gátak esetleges sérülését. A szicíliai Catania sem maradt ki a “jóból”, itt is heves esőzésekkel, és a következtükben kialakuló áradásokkal kellett számolni. Catania repterén egy EF2-es tornádó öltött testet, mely igencsak ritka jelenség. Egyrészt Szicília elhelyezkedése nem igazán alkalmas tornádók kialakulására, másrészt a novemberi időszak szintén ennek gátló tényezője kellene, hogy legyen. A tornádóban szerencsére senki nem sérült meg. 

simba twitter

kép: Giovanni Bua Twitter

 

Ezek is érdekelhetnek