2023. február 1. szerda
Ignác

Nagyon sok "Föld" lehet a galaxisunkban, mégsem mehetünk sehova a saját katasztrófáink elől

2021. március 1., 11:00
Nagyon sok "Föld" lehet a galaxisunkban, mégsem mehetünk sehova a saját katasztrófáink elől

A világűr mindig foglalkoztatta az embereket. Nem csak azért, hogy megérthessük saját világunk mikéntjeit, hanem azért is, mert keressük a választ: vajon egyedül vagyunk? A klímakatasztrófa kapcsán pedig egy újabb kérdés is felvetődik: van hova mennünk? 

Van hova! 

Az exobolygók, vagyis a Földhöz hasonló, az általunk ismert életre alkalmas bolygók sora elképesztően hosszú lehet. A Koppenhágai Egyetem Globe intézetének szakértői egy friss tanulmányukban azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy vajon a víz és a szén máshol is megjelenhet-e a Tejútrendszerben. Ez a két elem ugyanis alapvető építőkövei a Földnek is, az élet - legalábbis az általunk ismert élet - kialakulásának is alapfeltételei. A válasz pedig egészen meglepő. 

kép: exoplanet-diagrams.blogspot.com

A víz és a szén ugyanis nem ritka elemek a galaxisunkban, sőt! A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen mennyiségben vannak jelen egy-egy bolygón. Létezhetnek ugyanis egészen száraz, vagy akár teljességgel vízzel fedett bolygók is.  

Ez pedig egyértelműen feltételezi, hogy igen nagy eséllyel találkozhatunk élettel más bolygókon is – persze ezek észlelése, még fejlett civilizációk esetén is elképesztően nehéz feladat! 

 

Nincs mivel 

A világ egyik legokosabb embere, Stephen Howking professzor egy kissé lehangoló válasszal állt elő. Szerinte ugyanis nem lehetséges, hogy az emberiség a közeljövőben képes legyen elhagyni szülőbolygóját, egyszerűen az utazás kivitelezése miatt. 

Vagyis hiába létezhet galaxisunk milliárdnyi csillaga körül még ennél is több élettel teli bolygó, a klímakatasztrófa elől egyik sem jelent menekvést. Hogy képes lesz-e az ember ezeknek a bolygóknak a felfedezésére? Kétség kívül, de ehhez még sok időre lesz szükségünk, és ehhez bizony meg kell óvnunk a saját bolygónkat.  

kép: exoplanets.nasa.gov

Van hova mennünk, de nincs módunk a távozásra, és nem is ez a feladat. A Föld fennmaradása biztos, ahogyan az élet is megmarad rajta. A klímaváltozás nem eltörli az életet - maximum az emberiséget -, hanem gyökeresen változtat azon, keserűen megleckéztetve a pazarló életvitelt. 

lead kép: universetoday.com

Ezek is érdekelhetnek