Április 25. Csütörtök, Márk

2000 fényévvel közelebb vagyunk egy fekete lyukhoz, mint hittük 

Érdekesség
2020. december 02. 16:00
null

A japán VERA névre keresztelt rádiócsillagászati projekt egy érdekes felfedezéssel gazdagította ismereteinket a Tejútrendszerről, mely elsőre igenijesztőnektűnik.

kép: getty

A VERA a japán szigetvilágban szétszórt rádióteleszkópok adatait egyesítve dolgozik, ezzel képes olyan felbontású képek létrehozására, amire egy 2300 km átmérőjű távcső lenne. Szemléletesebben kifejezve ez azt jelenti, hogy a VERA képes lenne tökéletes képet adni egy pénzérméről, melyet a Hold felszínén hagytak.

A galaxis vizsgálata nem egyszerű, hiszen nem tudunk hátrébb lépni, hogy az összképet használhassuk. Az ismert objektumok helyzetének és mozgásának pontos meghatározása azonban lehetőséget ad arra is, hogy lényegesen pontosabban határozhassuk meg bolygónk helyzetét is, és ebben a VERA hatalmas segítséget jelent.

kép: universetoday.com

Akkorát, hogy most már hivatalosan is tudjuk, a Föld 2000 fényévvel közelebb van a Tejútrendszer közepét képző szupermasszív fekete lyukhoz, mint eddig gondoltuk. Ez elsőreijesztő, hiszen a fekete lyukak sajátja, hogy képesek mindent csapdába ejteni,elnyelniami csak aközelükbeérkezik, kezdve a bolygóktól egészen a fényrészecskékig.

kép: ESO-M. Kornmesser

Az új adatok azonban nem azt mutatják, hogy a Föld került közelebb a fekete lyukhoz, csupán pontosították az eddig is meglévő távolságot. Persze a VERA feladata ennél jóval összetettebb, segítségével sokkal pontosabban leszünk képesek megérteni a körülöttünk zajló folyamatokat is.

kép: in.mashable.com

lead kép: ESO-B. Tafreshi (twanight.org)

TejútcsillagászatFöldfekete lyuktávolságNap