2022. december 1. csütörtök
Elza

Nagy előrelépés a környezetbarát napelemek terén

2020. november 28., 16:00
Nagy előrelépés a környezetbarát napelemek terén

A napelemek alkalmazása a Föld számára is a lehető legjobb, hiszen a Nap energiáját hasznosítjuk a környezetszennyező megoldások helyett. Igaz, sajnos a dolog nem egészen környezetbarát, bár összehasonlíthatatlanul jobb, mint az eddigi megoldások. 

Mérgek és pénz 

A panelek előállítása kifejezetten bonyolult feladat, legalábbis a laikusok számára. Érdekes, de a tulajdonképpen energiatermelő rész a modern panelekben csupán mikrométernyi, vagy szubmikrométernyi vastag. Ezeket a mértékegységeket nem is igazán használjuk átlagemberként, így joggal feltételezhetnénk, hogy ha ennyire kevés kell belőlük, akkor biztosan nagyon olcsón elkészíthetők. 

kép: visit-andalucia.com

Ez azonban nem igaz. Bár az árak évről - évre esnek, a felhasznált anyagok akkor is nagyon drágák, ritkák, és bizony többnyire mérgezőek is, vagyis nem lehet őket “szabadon” hagyni. A fedőrétegek azonban ronthatják a napelemek teljesítményét, ráadásul ezek sem éppen olcsók. 

Kim Dzson-ho, az Incshoni Egyetem kutatója és csapata azonban egy igen érdekes megoldással állt elő mely a pufferréteget érinti. 

 

Környezetbarát 

A megoldás nem a hagyományos, hanem az úgynevezett keszteritből kikísérletezett cellák esetében alkalmazható. Ez egy természetes ásvány, mely nagy mennyiségben áll rendelkezésre, és könnyen elérhető, valamint kicsit sem mérgező, tehát általa lényegesen környezetbarátabb paneleket lehet létrehozni. 

kép: ecosolarenvironmental.com

A pufferréteg alapvetően egy kadmium-szulfid réteg, melynek előállítása erősen szennyező, ám a réteg kell, hogy javítsa a teljesítményt. A kutatók egy olyan réteggel helyettesítették ezt a szennyező anyagot, mely cink-ón-oxidból áll. Ennek előállítása sokkal kevesebb szennyező anyagot eredményez, pufferként is megállja a helyét, és a kutatóknak az energiaáramlást is sikerült feljavítani a két réteg közt.  

Az áttörés vitathatatlan, ám sajnos egyelőre nagyon nem örülhetünk, hiszen a tesztek és a munka kezdeti fázisban vannak. A piac fejlődését tekintve, illetve a napelemekbe ölt tőke mennyiségét szemlélve azonban remélhetőleg nem kell sokat várni a lényegesen környezetbarátabb panelek kereskedelmi forgalomban való megjelenésére sem. 

lead kép: startribunemag.com

Ezek is érdekelhetnek