2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Most már tényleg mindenhol ott a műanyagszennyezés...

2020. július 19., 12:00
Most már tényleg mindenhol ott a műanyagszennyezés...

mikroműanyagokkal kapcsolatban egyre csak a rosszabbnál rosszabb hírek jelennek meg a lapokban. Sajnos a trend folytatódik, a nanoméretű szemcsék rombolása egy újabb területen vált egyértelművé. 

Mindenhol 

Azt, hogy a műanyaghulladék a világon szinte mindenhol jelen van, már tudjuk egy ideje, ahogyan azt is, hogy sok állat éppen a szennyezés miatt leli halálát, mivel műanyagot fogyaszt, ami végül fulladást, bélcsavarodást, gyulladásokat okoz a szervezetben. 

kép: unenvironment.org

Sajnos egy ideje azzal is tisztában vagyunk, hogy nem kell egészen nagy darabokban fogyasztani a műanyagot, sőt, még csak tudatosság sem kell hozzá, a mikroműanyagok ugyanis ma már olyan területeken is megjelentek, hogy fogyasztásuk egyszerűen kikerülhetetlen. Először “csak” az állatokban mutatták ki a jelenlétüket, de ma már tudjuk, az emberekben is jelen vannak. Sőt, a tanulmányok már arra is rámutattak, hogy hiába reméltük, hogy nem okoznak majd galibát a szervezetben, ez bizony nincsen így. 

Összességében nagyon sokáig úgy tűnt, a mikroműanyagok szempontjából a növények nyertek, esetükben ugyanis a szennyezés nem merült fel, vagy nem foglalkoztak vele igazán. 

 

A növények 

Nature magazinban megjelent friss tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a növényvilágot ugyan úgy érinti a nanoméretű műanyagok okozta szennyezés, mint az embereket, állatokat. Laboratóriumi körülmények közt a tudósok bizonyították, hogy a 100 nanométernél kisebb szemcsék bizony a gyökereken át a növényekbe is behatolnak, és bizony itt sem marad el a károkozás. 

kép: worldenvironment.tv

100 nanométernél kisebb szemcsékkel erősen szennyezett földben neveltek a tudósok egyszerű gyomnövényeket - a kontrollcsoportnál pedig a föld szennyezettsége lényegesen kisebb volt, mivel teljesen tiszta földet nemigen lehet szerezni. A műanyagszemcsék a növényekben a gyökerekbe kerülve akadályozták azok vízfelszívási képességét, illetve hatással voltak a növények növekedésére is - jelentősen visszafogták azt. 

A tudósok arra is gyanakszanak, hogy genetikai változásokat is eredményez a műanyagszennyezés, de ennek bizonyításához további kísérletekre van szükség. Az azonban már most biztos: sem a növények, sem az állatok, sem az ember nincsen biztonságban az elhajigált műanyagok okozta rombolástól. 

lead kép: afrik21.africa

Ezek is érdekelhetnek