2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Most a halak pusztulnak tömegesen Ausztráliában

2020. január 22., 08:00
Most a halak pusztulnak tömegesen Ausztráliában

Az Ausztráliában pusztító bozóttüzek komoly károkat okoztak a szárazföldi ökoszisztémákban. Ezen a mostani özönvízszerű eső segített ugyan, bár a tüzeket teljesen nem tudta eloltani. Ráadásul a víz áradásokat és áramkimaradásokat okozott, mely tovább rombolta az élőhelyeket a szárazföldön. 

A várva-várt eső 

A hónapokig tartó szárazság, és történelmének egyik legnagyobb tűzvésze után végre megérkezett az eső, mely hatalmas segítséget jelentett a tűz eloltásában. Még mindig vannak tűzfészkek, az eső sem mosott el mindent, de sokat javított a helyzeten. Azonban a tűz után visszamarad valami, aminek haszna és veszélye is van, ez pedig a hamu. 

kép: energylivenews.com

Nem véletlen, hogy sok kultúrában jelen van a tarlóégetés, vagy egy-egy terület felgyújtása a termőföld javítása érdekében, a hamu ugyanis erre tökéletesen alkalmas. De sajnos, ha az élő vizekbe mosódik, azzal gond van. A hamu ugyanis vízzel keverve a lezajló kémiai reakciók révén pedig oxigént von el a vízből. 

 

Tömeges halpusztulás 

A tűzvész rengeteg hamut hagyott maga után, amit most a heves esőzések a folyókba mosnak. Ennek a legnagyobb vesztese a Macleay folyó, ennek felszínén már több százezer haltetem lebeg. A folyamat pedig lezajlik minden olyan folyóban, ahova a hamu kellő mennyiségben jut be, és hamuból sajnos nagyon sok van. 

kép: abc.net.au

A halpusztulás megállítása érdekében a helyi hatóságok és a lakosok is igyekeznek a vízbe oxigént juttatni, de ennek hatása nem olyan erős, mint az oxigénelvonás. Ez pedig újabb katasztrófához vezet, hiszen a folyók ökoszisztémáinak helyrebillenéséhez minimum 10 évre van szükség. 

Az a szárazföldi állati és növényi veszteségekkel összevetve olyan ökológiai katasztrófát mutat, amire még nem volt példa Ausztrália írott történelmében. Egyes kalkulációk szerint csak a turizmus vesztesége a tűz pusztítása miatt 4,5 milliárd dollárra rúghat az év végére. Vajon mekkora lehet az anyagi kár, ha az ökoszisztémákat, és azok messze nyúló hatásait vizsgálnánk? 

kép: nambuccaguardian.com.au

Ezek is érdekelhetnek