2022. december 9. péntek
Natália

Minden narancsszínben úszik a tűz miatt Kaliforniában és a környező régiókban

2020. szeptember 17., 16:00
Minden narancsszínben úszik a tűz miatt Kaliforniában és a környező régiókban

Nem csillapodnak a rekordméretű tüzek az USA államaiban. A Kaliforniában, Oregonban, Washingtonban, Idahoban, Montanaban, Arizonában, Colorádóban, Utahban, Alaszkában, Wyomingban, Nevadában és Új-Mexikóban tomboló lángok halálos áldozatainak száma 15-re emelkedett, de sajnos sok embert tartanak nyilván eltűntként, akiknek nincsen sok esélyük a túlélésre. 

kép: Bloomberg twitter

Rengeteg ember volt kénytelen hátra hagyni otthonát, hogy elmenekülhessen a könyörtelenül terjedő lángok elől, és többségük már vissza sem térhet a házába, mivel már nincsen hova. A tűz nem csak az államok nappalait és éjjeleit festi narancssárgára, de a füstje már Európát is elérte. 

kép: Jessica Christian twitter

 

kép: Beth LaBerge twitter

Jelenleg mintegy 1.6 millió hektár vált semmivé, és a tűz megállítására esély sincsen. A klímaváltozás hatására a környező növényzet mindenhol jelentősen kiszáradt, nedvességtartalma igen alacsony a tartós szárazságok miatt, így nagyon könnyen lángra kap. Ehhez jön még a heves szél, mely a tüzet olyan méretekben hordja szét, ami ellen a tűzoltóság több ezer terepen dolgozó embere sem képes felvenni a harcot. 

kép: Beth LaBerge twitter

lead kép: Bloomberg twitter

 

Ezek is érdekelhetnek