2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Milánó úgy döntött, más útra lép a járvány után

2020. április 26., 16:00
Milánó úgy döntött, más útra lép a járvány után

Egy város környezetbaráttá alakításának egyik legfontosabb eszköze, ha képes jelentősen csökkentei a járműforgalmat. Ehhez olyan változtatásokra van szükség, melyek meglépése erős ellenérzéseket vált ki, arról nem is beszélve, hogy brutális dugókat okoz az utakon. 

Milánó 

Milánó mindezek ellenére úgy döntött, nagyszabású tervet valósít meg azért, hogy jelentősen csökkentse a városban az autóforgalmat. Természetesen a cél a sokkal tisztább levegő, hiszen Milánó egyike Olaszország legrosszabb levegőjű régiójába tartozó városoknak, és mint ilyen a koronavírus is borzalmasan erősen érintette. 

kép: travelweekly.com

Ma már tudjuk, bizonyított tény, hogy a légszennyezettség mértéke erősen közrejátszik abban, mennyire halálos a koronavírus az emberekre nézve. Vagyis a tisztább levegőjű város nem csak a környezetvédők érdeke, hanem mindenkié. Hiszen nem szabad elfelejteni: a virológusok már most figyelmeztetnek, nem a koronavírus járvány lesz az utolsó a sorban, mostantól erre is fel kell készülni! 

 

Megelőzés és időpont 

Az autók kiszorítása a városból tehát egyfajta járványmegelőző lépésnek is tekinthető, persze más szempontokból is hasznos. Milánó tervei szerint összesen 35 kilométernyi autóutat von el a közlekedéstől, és azokat sétálóutcákká, és bicikliutakká alakítja át. A lépés nem csak a levegő minőségének tesz majd nagyon jót, hanem a gazdaságnak is.  

kép: growingleader.com

A városban ugyanis elfogyott a hely, vagyis minden gazdasági tevékenység az üzletek falain belülre szorult. Ezzel a lépéssel azonban a kézművesek, kávézók, éttermek és számos más bolt is kitelepülhet az üzlethelyiség elé, és ez nagy segítség lehet a gazdaság felélesztésében is. 

Nem utolsó sorban Milánó, mint nagyváros ezzel a lépéssel egy olyan példát állít a többi város elé, melyet könnyedén lehet követni. Azzal, hogy egy ilyen veszteségeket okozó járvány után hozzák meg ezeket az intézkedéseket, akkor, mikor a kijárási korlátozások még élnek, az emberek sem hőbörögnek, inkább üdvözlik a kezdeményezést, hiszen az ő érdekükben történik. Az átalakítás már nyilván későbbre tolódik, de a tervezés és a lezárások már most megvalósulhatnak, vagyis az újrainduló forgalom már az átalakított rendszerrel találkozik, könnyebben alkalmazkodik. 

lead kép: wallmpapercave.com

Ezek is érdekelhetnek