2022. október 4. kedd
Ferenc

Mi legyen veled, szennyező fogkefénk?

2020. június 3., 16:00
Mi legyen veled, szennyező fogkefénk?

Az egyszer használatos műanyagok listája igen hosszú, és ha egy kicsit tágabban értelmezzük őket, akkor még inkább az. Hiszen egy fogkefe a legtöbb esetben nem kerül újrahasznosításra, ezért a szeméttelepen - óceánokban végzi, és bár nem egyetlen egyszer használtuk, mivel nem újrahasznosítható, így nyugodtan ezekhez az anyagokhoz lehetne sorolni. 

Mi a gond? 

Na de miért nem lehet egy fogkefét újrahasznosítani? Most egy kicsit tekintsünk el a gazdasági ténytől, hogy az újrahasznosítható műanyagok közül is csupán minimális mennyiség kerül valóban újraalkotásra. Attól is, hogy a műanyagokat nem lehet a végtelenségig újrahasznosítani, nagyjából 6 alkalom az életciklusuk - ez pedig rövidülhet egy olyan termék esetében, melyet a szánkba dugdosunk. 

kép: amazon.com

A fogkefe egy bonyolult összetételű tárgy, hiszen műanyagokat, gumit és fémet is tartalmaz, melyeket újrahasznosítás előtt szét kell választani, ami drága és nehéz feladat. Ausztrál kutatók a legkisebb kontinenstől több, mint 2000 kilométerre lévő lakatlan szigetet térképezték fel szennyezettség szempontjából. A 15 négyzetkilométeres szigeten összesen mintegy 373 000 fogkefét találtak a kutatók. És míg az egyszer használatos poharakról, tányérokról vagy zacskókról hajlandóak vagyunk lemondani, a szájhigiénia nem tartozik ebbe a körbe. 

 

Merre tovább? 

Mivel a fogkefe életünk része marad, így nem a kikerülése, hanem más módszer alkalmazása lehet a megoldás. 

  • Igyekezzünk nem a szemétbe hajítani a használt fogkefét. Remek tisztítóeszköz lehet belőle az autó alkatrészekhez, a fugához, vagy az ékszerekhez is. Bár - mivel egy átlag ember 3-5 fogkefét használ el egy év alatt ez azért nem túl jó lehetőség. Hiába lehet belőle művészi alkotás, a felhasznált, szeméttől mentett fogkefék száma nagyon alacsony. 
  • Választhatunk újrahasznosított műanyagból készült darabokat. Ezek ára valamivel magasabb, de legalább más, hulladéknak kikiáltott műanyagból készülnek, ennyivel is kevesebbet szennyezve az óceánokat. Bár a fogkefe használat után így is kidobásra kerül. 
  • Ha elektromos változatra váltunk, nem csak a fogaink lesznek hálásak, hanem a környezet is. Az elektromos fogkefék ugyanis lényegesen kisebb szennyezéssel járnak, egyszerűen azért, mert a cserélt részek kisebbek. 

kép: bali-boo.com

  • A kevert anyagú fogkefe már valóban komoly előrelépés. A legszennyezőbb része a hagyományos kefének a szára, hiszen ez a legnagyobb műanyagdarab. Ezt ki lehet váltani bambusszal, és bár a sörték itt is műanyagból vannak, a szennyezés mértéke jóval kisebb. Léteznek alternatív sörtékkel ellátott fogkefék is, amik lehetnek disznószőrből, vagy kókuszrostból is. Ezek már valóban környezetbarátak, hiszen nem kell 400 év a lebomlásukhoz, mint a hagyományos verzió esetében. Sajnos azonban az áruk messze magasabb, mint amit megszoktunk, így egy négy tagú család számára a fogkefecsere már erősen húzós összeg.

lead kép: greenpeace.org

Ezek is érdekelhetnek