2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

2020. december 4., 16:00
Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

Ugyan Donald Trump elvesztette a választást és - bár nagyon igyekszik nem tudomást venni róla - távoznia kell posztjáról, erre csak később kerül sor, addig pedig néhány intézkedése még elindulhat. Jelen esetben ez az indulás hatalmas természetkárosítást jelentene, hiszen az alaszkai olajkitermelési engedélyekről van szó. 

Lehet vagy sem? 

Trump kormányzat szerint lehet, sőt kell az olajkitermelés az alaszkai védett területeken, nem számít sem a biodiverzitás, sem a hangos tiltakozások. Csak hogy egy kicsit érthetőbb legyen a felháborodás: Alaszka természetvédelmi területein, a háborítatlan hatalmas területeken egy közel magyarországnyi részen engedélyeznék az olajkitermelést, mely bizony nagyon komoly természetkárosítással is járna. 

kép: John Gaps III - Associated Press

Hogy sikerül-e elindítani a programot még  Trump hivatali idejében, az erősen kétséges. Egyrészt az idő szorít, de ez még nem jelentene akkora akadályt. Az igazi gond az, hogy a nagy társaságok az olajválság miatt erősen visszavettek beruházásaikból, sőt, többen kijelentették azt is, nem érdekli már őket a sarkköri olaj. A kisebb társaságok még versenyben lehetnének, de pénzügyi akadályokkal szembesülnek, a környezetvédők erőteljes ellenállása mellett. 

 

Nem kell, nincs rá pénz 

A kisvállalatok esetében a hitel a gond. A Bank of America az egyetlen pénzintézet, mely hajlandó hitelezni ezeket a kitermeléseket, erre ma már egyetlen másik bank sem hajlandó az USA-ban. Persze ebben az esetben sem a kedvesség és az ökotudatosság a szempont, hanem a pénz. 

kép: scientificamerican.com - getty

Az elemzések alapján, melyeket a Bloomberg végzett, ahhoz, hogy ez a beruházás megérje egy cégnek, bizony 80 dollár feletti olajárra lenne szükség, tartósan. Az pedig, hogy ez még valaha is megvalósulhat, annak az esélye igencsak csekély, és kétséges.  

Sok elemző érzi úgy, hogy az olaj túl van a csúcson, és innen már csak a hanyatlás marad. Lehetnek még kisebb – nagyobb fellángolásai, de igazán magas olajárakkal, vagy olyanokkal, melyek indokolnának egy hasonló beruházást, már nemigen fogunk találkozni. 

Azt is érdemes hozzátenni, hogy ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson, egyetlen nap alatt kellene egy két hónapos engedélyeztetési eljárást lezavarni, hiszen amint a Biden kormányzat átveszi a hatalmat, ezt a lehetőséget biztosan elkaszálja, hiszen már kihirdetése pillanatában hangosan ellenezték. Ez persze még koránt sem jelenti azt, hogy Trump nem próbálja majd meg ezt is megoldani. 

lead kép: fool.com - getty

Ezek is érdekelhetnek