2023. június 3. szombat
Klotild

A történelem egyik legnagyobb olajkatasztrófája van kibontakozóban

2020. november 2., 08:00
A történelem egyik legnagyobb olajkatasztrófája van kibontakozóban

A klímakatasztrófa olyan szempontok szerint is felborítja a világunkat, amikkel előre nem számolunk, nem is gondolunk rájuk, pedig nagyon is kellene. Ezt érzik most a Nabarima tankerhajó szemlélői a karibi térségben, ahol a hajó két éve horgonyoz. 

Komoly gond. 

Nabarima jelenleg is a nyílt vízen van, vár, hogy pontosan mire, az elég keszekusza, a lényeg, hogy két éve teszi azt, amit most is: semmit. Horgonyoz, ringatózik a vízen, gyomrában 300 000 köbméter nyers olajjal, mely döbbenetesen hatalmas mennyiség. Alapvetően ezzel nem is lenne gond – ahogyan az elmúlt két évben sem volt -, csakhogy a Nabarima most dőlni kezdett. 

kép: Fishermen and Friends of the Sea

Jelenleg mintegy 25°-os szögben dőlt meg, mely ellen az információk szerint nem történtek intézkedések. A helyi környezetvédők pedig egyre fokozódó rettegéssel szemlélik az eseményeket, hiszen a hajó esetleges borulása olyan elképesztő ökológiai katasztrófát produkálna, amire csak nagyon kevés példa volt eddig. 

A helyzetet pedig csak tovább rontja, hogy a 2020-as hurrikánszezon igencsak intenzívre sikerült, rekordmennyiségű vihart is produkálhat, és éppen a karibi térség az, mely a leginkább érintett ezeknek a viharoknak a tombolásában. Vagyis a hajó felborulására sajnos nagyon is reális esély mutatkozik. 

 

Mi lesz ha... 

Megbecsülni is igen nehéz azt a katasztrófát, melyet a Nabarima felborulása, pontosabban a 300 000 köbméternyi nyers olaj okozna a térségben. Összehasonlításképpen: a Nabarima ötször annyi olajat tartalmaz, mint az Exxon Valdez tartalmazott 1989-ben. 

kép: Fishermen and Friends of the Sea

Akinek hirtelen nem ismerős az évszám, annak kis emlékeztető. Az Exxon Valdez nevű tankerhajó katasztrófájáról van szó, amikor a nyers olaj hatalmas mennyiségben került az óceánba Alaszka partjainál. Az akkori ökológiai katasztrófában az óvatos becslések szerint is mintegy 200 000 élőlény veszett oda, a halak és tengeri emlősök pedig még 10-20 évvel a katasztrófa után is betegesek voltak a térségben. A tudósok kalkulációi alapján 70 évre van szükség ahhoz, hogy helyreálljon az élet az érintett területeken. 

Nabarima esetleges katasztrófájának pedig beláthatatlan következményei lennének egy olyan területen, melyet a klímaváltozás egyébként is igen érzékenyen érint, és amelyet idén még a hurrikánok és más trópusi viharok is annyira megcibálták, amennyire csak tudták. 

lead kép: wicnews.com

Ezek is érdekelhetnek