2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Még az is lehet, hogy már a Wanda vihar sem születik meg idén

2021. október 22., 14:00
Még az is lehet, hogy már a Wanda vihar sem születik meg idén

A 2020-as hurrikánszezon után a szakemberek erős érdeklődéssel és sok-sok aggodalommal tekintettek a 2021-es szezonra, hiszen minden összetevő adott volt ahhoz, hogy még az előzőnél is szörnyűbb és pusztítóbb szezonnal találkozzunk.

 

kép: actionnews5.com

A kezdet és a csúcsnak tekinthető időszak is intenzíven indult, és olyan hurrikánok is napvilágot láttak, mint Ida, melyek pusztító ereje bizony döbbenetes volt. A szezon november 30-ig még bőven tart, a tarsolyban pedig már csak egyetlen név, Wanda lapul. 

kép: wric.com

A helyzet azonban változott némileg. Az Afrikából érkező trópusi vonások kezdenek gyengülni, elmaradni, a hurrikánok zöme pedig ezekből fejlődik ki. Vagyis most nagyon úgy tűnik, hogy bár még lehet viharokra számítani, de annak az esélye is megvan, hogy Wanda ebben a szezonban már nem látja meg a napvilágot, nem lesz több nevezett vihara a 2021-es szezonnak. 

 

Meglepetések persze érhetik a szakembereket is, hiszen erre bőven van példa, azonban az jó hír, hogy már most ilyen csendessé válik a szezon, hiszen a durva újraindulás esélye is igen alacsony. 

kép: NASA

Mindezekkel együtt sem lehet azt mondani, hogy a 2021-es hurrikánszezon ne lett volna kivételes, hiszen számos rekordot tudhatnak magukénak az idén született nevezett viharok, a legkorábbi nevezett vihar és a legaktívabb kezdet is ide köthető. A La Nina azonban a hurrikánok ellen dolgozik, hiszen jelentősen is képes csökkenteni a víz hőmérsékletet, ezzel pedig gátat vethet a további nevezett viharok kialakulásának. 

kép: weather.com

lead kép: Alexander Gerst - ESA - NASA via Getty Images

Ezek is érdekelhetnek