2023. január 29. vasárnap
Adél

Medencetisztítás vegyszerek nélkül 

2020. július 7., 14:00
Medencetisztítás vegyszerek nélkül 

Késve bár, de végre beköszöntött az igazi nyári idő, ami egyet jelent a hűsítő vízben való mártózásokkal. Amennyiben van kertje, medencéje, ezt akár az otthonában is megteheti, és nem kell vízpartot keresnie. Azonban a medence vizének tisztítása nem könnyű feladat, főleg, ha azt természetes anyagokkal,környezetbarát módon, vegyszerek nélkül szeretné megtenni. Lássuk, milyen lehetőségei vannak! 

Vízszűrő berendezés 

Ha nagyobb, komolyabb medencéje van, úgy érdemes beruházni vízszűrő/forgató berendezésre. Köztudott, ha mozog a víz, úgy az tovább marad tiszta és kórokozóktól mentes. Éppen ezért, ha nem akarja, vagy nincs lehetősége állandóan cseréni a medence vizét, mindenképp szerezzen be (több típus van forgalomban). Mellette természetesen alkalmazhatja a lentebb említett praktikákat, úgy még tovább élvezheti a tiszta vizet.

kép: nos2snobembom.blogspot.com

Só, sóbontó készülék 

Az egyik legnépszerűbb természetes megoldás erre a célra az a só, hiszen egyrészt lágyítja a vizet, másrészt fertőtlenít, az algák ellen is felveszi a harcot. Bár önmagában inkább kisebb medencékhez javasolt, ám nagyobb medencék esetén be lehet szerezni ún. sóbontó készüléket. Ekkor ugyanúgy egyszerű háztartási sót kell a vízbe szórni, amit a készülék nátriummá és klórrá bont. (A klór pedig köztudottan igen hatásos fertőtlenítő). A dolog plusz szépsége, hogy a berendezésből a só ugyanúgy távozik, amit aztán ismét fel tud az eszköz használni, tehát körforgásban van.  

 

 

 

Ecet 

Elsőre talán meglepően hangzik, hogy ecetet öntsünk a medencébe, ám egészen kicsi medencébe működhet savas kémhatása miatt, így a vizet tovább meg tudjuk óvni attól, hogy zöld árnyalatot öltsön. 1-2 naponta ezt megismételheti. Nem sokat, de plusz 3-4 napot nyerhet úgy, ha ezt a praktikát beveti. Azonban az fontos, ez csakis kicsi medencéknél hatásos, valamint az ecetes vizet ne öntse a fűre, növényekre (viszont a térkövek közötti gyomokra már annál inkább). 

kép: my-space-private-pool-garden-apartment.to-barcelona-hotels.com

Használja a medencét 

A medence vize akkor algásodik a legjobban és akkor szaporodnak el benne a legjobban a kórokozók, ha áll benne a víz. Éppen ezért a legkellemesebb módszer ellene, hogy használja a medencét! Amennyiben kisebb a medence, és tudja, hogy pár napos rosszabb idő jön, akkor érdemes lehet ellocsolni a vizet (kivéve az eceteset). Valamint, ha épp nem használja, érdemes takarófóliát a tetejére rakni! 

lead kép: helpapp.co

Ezek is érdekelhetnek