2022. december 1. csütörtök
Elza

Matmo Indiában tombol, már 13 halálos áldozata van

2019. november 13., 12:00
Matmo Indiában tombol, már 13 halálos áldozata van

Valahogy az ember hajlamos azt hinni, hogy valami minél magasabb fokon áll egy erősségi skálán, annál biztosabb, hogy rosszabb helyzetet teremt, mint az alatta elhelyezkedők. Pedig ez nem feltétlenül igaz, amire tökéletes példa lehet Bulbul. 

kép: AFP news agency twitter

Matmo néven is emlegetett ciklon ugyanis Vietnám után Bangladesbe, Indiába is megérkezett, méghozzá nem is akárhogyan.

 

kép: AFP news agency twitter

Bár Bulbul nem hurrikán, nem tájfun, mégis, az alacsony indiai partokon pusztítást pusztításra halmozott. Landolásakor 120 km/h-ás tartós szeleket hozott, és jelentős mennyiségű csapadékot is. Fákat és villanyoszlopokat csavart ki a helyéről, és az előzetes felmérések alapján mintegy 60 000 házat tett tönkre. 

kép: Odisha Rural twitter

Sajnos már 13 halálos áldozata is van a trópusi ciklonnak, és landolása után mintegy 2 millió ember volt kénytelen viharmenhelyeken, templomokban, mecsetekben tölteni az éjszakát a kitelepítések, evakuálások miatt. Ezekre azonban szükség is volt, mivel Bulbul nem viccelt, többek közt az infrastruktúrára is jelentős csapást mért, káoszt hagyva maga után. 

A kitelepítésekkel az emberéleteket meg lehetett menteni, az állatokat és a növényeket azonban nem, volt olyan falu, ahol minden ház és minden haszonállat megsemmisült. A mezőgazdasági károk is döbbenetesek, nagyjából 500 000 hektáron pusztult el a termény, ez pedig a körzetben lévő haszonnövéynek 40%-át jelenti. 

kép: UNICEF Twitter

A károk felmérése továbbra is zajlik, ám ennél is fontosabb a kármentés, mivel az okozott gond messzire nyúlik. Az állatok és a termés pusztulása ugyanis komoly élelmezési gondokat is okozhat a területen. 

lead kép: thedailystar.net

Ezek is érdekelhetnek