2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Már több, mint 2 milliárd forintot fizettek a biztosítók idén az időjárás miatt

2021. július 9., 08:00
Már több, mint 2 milliárd forintot fizettek a biztosítók idén az időjárás miatt

Jégeső, felhőszakadás, viharos szél - nem éppen kegyes hozzánk az időjárás, legalábbis első ránézésre. A MABISZ, vagyis a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint ugyanis az idei viharszezon csendesebb, mint a megszokott, igaz, egyelőre csak a felénél tartunk. 

kép: jellypages.com

Igen, itthon is van viharszezon, és bár nem produkál hurrikánokat, sőt, tornádókat is csak nagyon ritkán, károkozásban azért odateszi magát. A jellemző a jégkár, de a szél is kitesz magáért, ahogyan az áradások és a villámáradások sem szeretnének lemaradni a károkozásban. Idehaza leginkább a tetőszerkezetek sérülnek, de a redőnyök szakadása is sokszor szerepel a biztosítási tételekben. 

kép: Shutterstock

A viharszezon felénél eddig a társaságok már több, mint 2 milliárd forintot fizettek ki a károsultaknak, és sajnos messze még a vége. A klímaváltozással szélsőségesebbé váló időjárás pedig ezeket az összegeket egyre magasabb régiókba fogja tornázni. 

 

A 2 milliárd forint hatalmas összeg, mégsem mutatja a károk valódi mértékét. Ebben ugyanis nincsenek benne a mezőgazdasági károk, valamint az ipari és a középületeket ért problémák sem, holott biztosítás ezek többségén is van. Ráadásul hazánkban a több, mint 4 millió lakóingatlannak csupán a 73%-a rendelkezik valamilyen biztosítással, vagyis ez az összeg ennél jóval magasabb is lehet a valóságban. 

kép: tekdeeps.com

Egyelőre a rekordtól nagyon messze vagyunk, a MABISZ éppen ezért mondta, hogy viszonylag csendes szezonkezdeten vagyunk túl. 2010-ben ugyanis a viharszezon végére a károk mértéke, illetve az erre kifizetett biztosítási összegek mértéke elérte a 30 milliárd forintot, míg tavaly ez az összeg “csak” 6,6 milliárd forint volt. 

kép: Benjamin Liss-dpa via AP

lead kép: Axel Guibourg-wikimedia

Ezek is érdekelhetnek