2023. június 3. szombat
Klotild

Már most több vihar született a hurrikánszezonban, mint az éves átlag, holott a tetőzés még előttünk van

2021. szeptember 26., 14:00
Már most több vihar született a hurrikánszezonban, mint az éves átlag, holott a tetőzés még előttünk van

Az Atlanti-hurrikánszezon sajnos az elmúlt évben is igen különlegesre sikeredett, hiszen soha előtte nem regisztráltak még annyira sok nevezett vihart, mint akkor. De a szakemberek már előre jelezték: a 2021-es szezon sem marad el a 2020-astól! 

kép: RAMMB/CIRA

Igazuk is lett, hiszen a szezon aktivitása már most is a csúcsokat döntögeti, holott az igazi tetőzés még nem érkezett el. Jelenleg már 17 nevezett vihart tudhatunk magunk mögött, melyek közül 5 elérte a hurrikán kategóriát. 

kép: severe-weather.eu

Ez az intenzitás elsőre talán nem tűnik olyan nagynak, de már most meghaladta a nevezett viharok száma azt az átlagos mennyiséget, amit egy teljes szezonra(!) számolnak. És még koránt sincsen vége a sornak. 

 

 

 

A következő potenciálisan pusztító erejű vihar Sam lesz, de a szakemberek nem is annyira ettől, mint inkább az utána következő testvérektől tartanak nagyon. A rendszerbe ugyanis beleszól egy ciklikus eseménysor, a Madden-Julian Oszcilláció (MJO), mely jelentős lökést ad a viharok fejlődésének. 

kép: severe-weather.eu

Az óceán vize ugyanis meleg, ráadásul a magas hőmérsékletű részek szinte egy helyben maradnak, vagyis nem érkezik enyhülés a területre. Ez jelentős feláramlások kialakulását okozza, melyek olyan hurrikánszörnyeket eredményezhetnek, melyekre sokáig emlékezni fogunk - és az előrejelzések alapján idén is nagy szükségünk lesz a görög ábécé betűire a viharok esetében. 

kép: severe-weather.eu

lead kép: NOAA

Ezek is érdekelhetnek