2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Magyar innováció a tiszta energia termelésében

2020. március 25., 12:00
Magyar innováció a tiszta energia termelésében

A napelemek otthoni felhasználásában ma már nincsen semmi meglepő, sőt, szerencsére lassan ott tartunk, hogy inkább az a meglepő, ha valaki nem él az ilyen lehetőségekkel. De a napelemeknek is van hátránya, aminek kiküszöbölésén a kutatók gőzerővel dolgoznak. Most éppen három magyar szakembernek sikerült egy igen innovatív ötlettel előállni. 

Hova? 

A napelemekkel kapcsolatban a kérdés mindig az, hogy hova? Persze, a tetőre, de mi a helyzet akkor, ha a tető tájolása nem a legjobb? Vagy éppen a felülete nem elegendő ahhoz, hogy elérhessük a nulla forintos villanyszámlát? És azokkal az esetekkel mit lehet kezdeni, amikor mondjuk közvilágítást szeretnénk üzemeltetni, vagy éppen egy föld alatti parkoló áramellátása lenne a cél? 

kép: platio.cc

Nos, ilyenkor lehet használni Ilyés Miklós tájépítész ötletét, melynek megvalósításában Sziszák Imre gépész és Cseh József villamosmérnök munkájára is hatalmas szükség volt. A három úriember olyasmit alkotott, ami ezeket a kérdéseket egy elegáns mozdulattal oldja meg, nagyon jó variálhatósággal és letisztult megjelenéssel ötvözve. Ez pedig a Platio. 

 

Platio 

A három szakember együttes munkájának gyümölcse a moduláris energiatermelő térburkoló rendszer. Tulajdonképpen macskaköveket kell elképzelni, amik azonban nem kövek, és képesek az energiatermelésre. 

Az energiát napelemek segítségével termelik, melyeket kifejezetten erős üveg véd, mely hatalmas erőbehatást is képes elviselni, négyzetcentiméterenként 10 tonnát, vagyis az sem gond, ha kamionnal állunk rá (bár ilyenkor termelni nem tud). Mivel kisebb egységekből áll, ezért nagyon jól alakítható, és az egységek önmagukban is képesek az energiatermelésre, de össze is kapcsolhatóak, ráadásul a rendszert lefektetni pofonegyszerű feladat. 

kép: platio.cc

Hogy nem csak a tiszta energia oldaláról legyen sikertörténet a Platio, ezért a tervezők arra is figyeltek, hogy maga a modul is környezetbarát legyen. Éppen ezért nem egy kockakő az alapja a napelemes rendszernek, hanem újrahasznosított hulladék, mely így térkőként funkcionál. Ez pedig azt jelenti, hogy a Platio ökológiai lábnyoma elképesztően kicsi. Az innováció nem csak ígéretes, de remélhetőleg sikeres is lesz, hiszen olyan felületeket fog termelésre, melyeket egyrészt rengeteg napsütés érhet, másrészt alapvetően semmi másra nem használjuk őket, csupán néha rájuk lépünk. 

lead kép: platio.cc

Ezek is érdekelhetnek