2020. december 2. szerda
Melinda, Vivien

London is megtisztult a koronavírus miatt

2020. április 7., 12:00
London is megtisztult a koronavírus miatt

Most már tekinthető hullámnak is az a légszennyezettségi adat javulás, amit a koronavírus járványa váltott ki. 

kép: aquaten.co.uk

Tulajdonképpen nem is maga a járvány, hanem a megelőzésére hozott intézkedések, többek közt a kijárási korlátozások. A home office, illetve az, hogy az emberek nem autókáznak feleslegesen, hanem otthonaikban maradnak olyan javulással jár a levegő minőségére nézve, melyet utoljára a második világháború után lehetett tapasztalni. Igaz, akkor nem a kijárási tilalom okozta a javulást, hanem sokkal tragikusabb okai voltak. 

 

A friss adatok szerint az Egyesült Királyság levegője is egyre jobb, ami kedvez a járvány elleni védekezésnek, és megmutatja az embereknek, hogy milyen lehetne az életük a szmog és a fojtogató gázok nélkül. 

kép: Robert Bye

Birmingham, Belfast, Cardiff, Leeds, Newcastle, York, Glasgow, Manchester, Bristol és persze London levegőjét vizsgálva a szakemberek megállapították, hogy a PM 2.5-ös finomszemcse mennyisége a levegőben mindenhol jelentősen csökkent - ez a szemcse származhat a kipufogó gázokból is. Az egészen apró szemcsék tehetőek felelőssé a légszennyezettséggel összefüggő betegségekért, melyek milliószám szedik áldozataikat minden évben, minden fejlett országban! 

lead kép: greenandgrowing.org